В Україні створять «банк розвитку» і новий орган - Агенцію з відновлення країни, — Гетманцев

07:48, 3 серпня 2022
Банк розвитку в Україні буде звільнений від оподаткування прибутку, його функція буде саме в насиченні економіки України дешевими кредитними грошима, - Данило Гетманцев. Також, за його словами, відновлення країни заплановано на 2023-2025 роки.
В Україні створять «банк розвитку» і новий орган - Агенцію з відновлення країни, — Гетманцев
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На конференції в швейцарському Лугано йшлося про створення «українського банку розвитку». Секретар Нацради з питань відновлення України, голова Комітету Верховної Ради з питань податкової політики Данило Гетманцев в інтерв’ю Telegraf пояснив, що йдеться про створення банку за аналогом німецького KFW, який був створений після Другої світової війни і через який здійснювались інвестиції в німецьку економіку.

«Цей банк зможе кредитувати операції та бізнеси із підвищеним ступенем ризику, нормативи для його діяльності будуть знижені. Також він буде звільнений від оподаткування прибутку, його функція буде саме в насиченні економіки України дешевими кредитними грошима. Він не буде заробляти гроші на звичайних умовах банківської діяльності. Ми повинні забезпечити бізнес кредитними грошима, і це питання вже погоджено з Нацбанком, з Урядом і є однією зі складових плану по відновленню України», - розповів Гетманцев.

Щодо того, чим взагалі зараз займається Рада з відновлення України, секретарем якої є Гетманцев, то депутат розповів, що «вона усуває деякі розбіжності щодо цього плану, обговорює його з бізнесом, аби вийти на документ, який Нацрада зможе затвердити».

«З нами працюють і закордонні експерти: Майкл Макфол, Іван Міклош, Юрій Городніченко, Саймон Джонсон, Катерина Матернова, Джеймс Хоуп та інші.

В межах Нацради працює 24 групи, в кожній є представник від парламенту, від Офісу президента та від Уряду. Кожна робоча група налічує від 50 до 250 членів. Вони працюють над пропозиціями та проектами. Після Лугано ми план опублікували, широка громадськість долучилась до обговорення, можна сказати, що зараз триває другий етап широкого погодження Плану, який незабаром буде остаточно затверджений».

За його словами, перший етап Плану – «Все для Перемоги» — розрахований до кінця року. Відновлення країни заплановано на 2023-2025 роки.

«Це з урахуванням того, що війна завершиться до кінця року. Якщо ні, то всі ці строки будуть пересуватись.

А модернізацію країни з урахуванням членства в ЄС ми запланували на 2026-2032 роки. Загалом план розрахований на 10 років», - заявив Гетманцев.

Стосовно того, хто буде виконувати План і хто буде визначати обсяги та напрями фінансування, то тут Гетманцев пояснив, що треба створити новий орган - Агенцію з відновлення країни в структурі органів виконавчої влади.

«Це орган, який повинен забезпечити ефективне проведення конференції в Берліні, координувати діяльність всіх державних структур щодо виконання плану (перший етап якого вже триває), розробляти пропозиції для Нацради щодо зміни плану (адже План є живим документом), вести сайт Плану та найголовніше – вибудовувати відносини з донорами на технічному рівні. Моя пропозиція знайшла підтримку колег», - сказав секретар Нацради.

Нагадаємо, раніше ми публікували відповідний лист Гетманцева до ОП, КМУ та Верховної Ради.

На питання, чи варто взагалі розмовляти про відбудову країни, коли ми точно не знаємо, коли закінчитися війна, Гетманцев заявив, що «люди, які говорять про недоцільність, просто не читали план по відновленню України».

«Перша частина "Стійкість" — до кінця 2022 року, розрахована на 60 млрд євро, і дещо з нього ми вже почали робити, наприклад, закупівлю енергоносіїв на зиму. Якщо не буде реалізації цієї частини, ми до відновлення взагалі можемо не дійти», - сказав він.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Наталя Мамченко

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду