10% збір на валютообмінні операції для купівлі імпорту: у Раді розкрили деталі ініціативи

10:17, 12 серпня 2022
Незабаром у Раді може з’явитися законопроект про «податок на імпорт»: кого він буде стосуватися.
10% збір на валютообмінні операції для купівлі імпорту: у Раді розкрили деталі ініціативи
Джерело фото: eadaily.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, Міністерство фінансів розглядає ідею голови НБУ щодо запровадження додаткового збору на імпортні товари (або комісії при придбанні безготівкової валюти), орієнтовно у розмірі 10%.

Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю УНІАН розповів, що концепція нового збору ще не обрана.

«Ми зараз обговорюємо питання запровадження додаткового митного збору. Така ініціатива може не носити назву додаткового митного збору, це може бути окремий військовий збір. Або додатковий збір на валютообмінні операції на купівлю імпортних товарів. Ще немає остаточної концепції, тому, коли і в якому вигляді буде введено збір - говорити зарано», - зазначив Марченко.

В свою чергу, перший заступник голови Комітету ВР з питань податкової політики Ярослав Железняк, який виступає проти такої ідеї, 12 серпня розповів, що це буде не мито 10%, а збір на валютообмінні операції для купівлі імпорту.

«Стосуватися це буде лише бізнеса, тому на звичайні операції з картками громадян (фізичних осіб) за кордоном він не розповсюджується.

На операції з капіталом теж не має розповсюджуватися (відсотки по кредитах, повернення тіла кредиту і т. д.)

Якихось виключень для певних товарів, наприклад, палива не передбачається», - зауважив він.

За його словами, фінального тексту законопроекту не існує.

«Текст розробляється. Хотіли вносити через тиждень і одразу гнати «в зал».

Зараз, через розголос, відклали до кінця серпня. Відповідно, поки план авторів - прийняти його десь у вересні і діяти він має до кінця воєнного стану», - додав він.

Разом з тим, як розповів Железняк, декілька міністерств виступають проти ініціативи, і потенціал для голосування «у залі» поки слабкий.

«Не вірю, що це буде мати позитивний ефект навіть на платіжний баланс. А економічно точно зробить гірше: внутрішнього виробника не підтримає, та і тих хто взагалі не використовує імпорт, мало. Більш того, це дуже збільшить попит на готівку, ну і, звичайно, штовхне контрабанду у сторону зростання», - вважає він.

Також ми писали, що голова Комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев зареєстрував у Верховній Раді законопроект №7576 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі, яким пропонується запровадити авансовий платіж з кожного обмінного пункту небанківської фінансової установи.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді