Рада пропонує обмежити надання безкоштовної правової допомоги для внутрішньо переміщених осіб

07:55, 31 серпня 2022
Пропонується встановити, що викривачі корупції, внутрішньо переміщені особи, ветерани війни та члени сімей загиблих, особи, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною, мають право на отримання безкоштовної вторинної правової допомоги не більше шести разів протягом бюджетного року та одночасно не більше ніж за шістьома рішеннями про надання безоплатної вторинної правничої допомоги, прийнятими центрами з надання безоплатної правничої допомоги.
Рада пропонує обмежити надання безкоштовної правової допомоги для внутрішньо переміщених осіб
Джерело фото: kadrovik01.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №7473-д про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги, який передбачає безоплатну правову допомогу для осіб, які повідомили про потенційні санкційні активи, та осіб, що постраждали від торгівлі людьми, та обмежує право на безкоштовну правову допомогу для внутрішньо переміщених осіб.

Законопроектом пропонується передбачити на законодавчому рівні:

  • право на безоплатну вторинну правову допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми;
  • право дітей, недієздатних осіб або осіб, дієздатність яких обмежена, на звернення за безоплатною первинною правовою допомогою, а також право цих осіб на звернення за безоплатною вторинною правовою допомогою особисто з питань, звернення з якими до суду дозволяється таким особам, та порядок такого звернення;
  • збільшення межі малозабезпеченості осіб з інвалідністю для отримання безоплатної вторинної правової допомоги, передбачивши право таких осіб на безоплатну вторинну правову допомогу в разі, якщо вони отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Також згідно з проєктом передбачена обов’язкова участь адвоката при розгляді судом справ щодо обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи; надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку, примусової госпіталізації до протитуберкульозного закладу.

Крім цього, в разі ухвалення ініціативи право на безоплатну вторинну правову допомогу отримають особи, які повідомили про активи відповідно до Закону України «Про санкції».

Законодавець також пропонує надати центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги право залучати перекладача з мови, якою заявник може спілкуватися, у тому числі перекладача жестової мови, за рахунок коштів державного бюджету в разі, коли особа, яка бажає отримати безоплатну вторинну правову допомогу, не володіє державною мовою та/або має порушення слуху.

До того ж надається можливість подання звернень про отримання безоплатної правової допомоги засобами електронного зв’язку та встановлюються додаткові підстави відмови у наданні та припинення надання безоплатної вторинної правової допомоги. У наданні допомоги буде відмовлено в разі якщо, зокрема, викривач корупції або особа, яка повідомила про потенційні підсанкційні активи, або внутрішньо переміщена скористалася безкоштовною правовою допомогою 6 разів на рік.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у міністерстві юстиції пояснили, яким чином військовим та членам їхніх родин отримати безкоштовну правову допомогу.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська