Кожна майбутня квартира в багатоквартирному будинку має бути зареєстрована в реєстрі речових прав Мін’юсту як окремий об’єкт майнових прав: Зеленський підписав закон

08:16, 15 вересня 2022
Продаж неможливий, якщо кожна квартира у багатоквартирному будинку не зареєстрована як окремий об’єкт майнових прав, а зареєструвати її у Мін'юсті можливо тільки за наявності всієї дозвільної документації.
Кожна майбутня квартира в багатоквартирному будинку має бути зареєстрована в реєстрі речових прав Мін’юсту як окремий об’єкт майнових прав: Зеленський підписав закон
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент Володимир Зеленський підписав закон (законопроект №5091) «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» 5091 (який було внесено ще 17.02.2021 року), яким пропонується надати покупцю право розривати договір купівлі-продажу квартири за умови, якщо будинок було введено в експлуатацію на 6 місяців пізніше проєктного терміну.

Як раніше повідомляла ініціатор закону, голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк, документ передбачає запобіжники на захист інвесторів житла.

За її словами, «відтепер забудовник не зможе продавати квартири, не маючи дозвільних документів та всіх умов для добудови об’єкта».

«Продаж неможливий, якщо кожна квартира у багатоквартирному будинку не зареєстрована як окремий об’єкт майнових прав, а зареєструвати її у Мін'юсті можливо тільки за наявності всієї дозвільної документації. Крім того, забудовник має розкривати інформацію про те, скільки квартир у будинку вже продані», - розповіла вона. 

Отже, в першу чергу, забудовник не зможе продавати квартири, не маючи всіх дозвільних документів. 

Лише за наявності всіх необхідних дозвільних документів можливий доступ до реєстрації. Тобто, лише отримавши дозвільні документи, а потім реєстрацію, забудовник отримає можливість продажу квартир.

Кожна майбутня квартира в багатоквартирному будинку має бути зареєстрована в реєстрі речових прав Міністерства юстиції України як окремий об’єкт майнових прав.

Після того, як усі об’єкти буде зареєстровано, забудовники вже не матимуть можливості без узгодження з інвесторами в будівництво переобладнувати допоміжні нежитлові приміщення в житлові та офісні приміщення з метою їхнього наступного продажу або перетворити велику квартиру на кілька менших за площею.

Крім того, завдяки ухваленню закону унеможливиться повторний продаж однієї й тієї самої квартири.

Також у законі окремо зазначено, що спеціальне майнове право включає право особи вимагати закінчення будівництва об’єкта, зокрема через звернення до суду.

Серед інших нововведень – інвестор матиме право розірвати невигідний йому договір із забудовником.

Також, за словами Олени Шуляк, зміна технічних характеристик квартири без згоди власника буде підставою для розірвання договору.

Вся інформація про забудовників, кінцевих бенефіціарів, об’єкт будівництва та кількість уже проданих у будинку квартир повинна буде публікуватися на сайті забудовника.

Олена Шуляк також зауважила, що забудовник зобов’язаний буде під’єднати будинок до інженерних мереж на постійній основі перед введенням будинку в експлуатацію. 

До того ж, на кожну чергу будівництва чи пусковий комплекс встановлюється гарантійна частка для попередження недобудови об’єкта. У разі такої загрози кошти з продажу гарантованої частки підуть на добудову об’єкта.

Крім того, забудовник не зможе повторно продати об’єкт іншому власнику до його прийняття в експлуатацію.

Також ми писали, що Верховна Рада 30 серпня схвалила у першому читанні законопроект 7683 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Обідіна
    Олена Обідіна
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Світлана Гушилик
    Світлана Гушилик
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Олександр Журибеда
    Олександр Журибеда
    заступник голови Святошинського районного суду міста Києва