Депутати з більшості хочуть запровадити особливий режим державного моніторингу за релігійними організаціями, які пов’язані з РФ

14:45, 15 вересня 2022
Пропонується передбачити, що релігійні об'єднання та організації, що мають канонічні, організаційні, фінансові або інші зв'язки залежності чи підпорядкування з релігійними об'єднаннями або організаціями, іншими юридичними або фізичними особами в державі-агресорі, підлягають заходам особливого режиму державного моніторингу.
Депутати з більшості хочуть запровадити особливий режим державного моніторингу за релігійними організаціями, які пов’язані з РФ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції монобільшості зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7721-1 про подальшу деколонізацію, деокупацію та суверенізацію культурного простору України, яким пропонується впровадити особливий державний моніторинг за релігійними організаціями, які мають зв’язки з юридичними чи фізичними особами країни-окупанта.

Законопроєктом пропонується передбачити, що релігійні об'єднання та організації, що мають канонічні, організаційні, фінансові або інші зв'язки залежності чи підпорядкування з релігійними об'єднаннями або організаціями, іншими юридичними або фізичними особами в державі-агресорі, підлягають заходам особливого режиму державного моніторингу.

Що таке особливий режим державного моніторингу, автори ініціативи не пояснюють. Механізм реалізації вказаної норми покладається авторами на Кабінет Міністрів та органи місцевого самоврядування в межах їхніх повноважень. Наразі, як відомо, формуванням державної політики у сфері міжнаціональних відносин опікується Держслужба з питань етнополітики та свободи совісті, що подає відповідні пропозиції міністру культури.

До слова, Закон «Про свободу совісті та регілійних організацій» передбачає, що заборонити діяльність релігійної організації можна лише у судовому порядку.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови, яким пропонується закликати уряд передати Києво-Печерську Лавру ПЦУ.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду