Закон про заборону претендувати на директора НАБУ тим, хто перебував за кордоном під час війни, пропонують переглянути

10:29, 28 вересня 2022
Пропозицію дозволити особам, які перебували за кордоном під час війни, бути кандидатами на директора НАБУ, озвучили іноземні члени комісії з відбору директора НАБУ.
Закон про заборону претендувати на директора НАБУ тим, хто перебував за кордоном під час війни, пропонують переглянути
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Влітку 2022 року в Україні розпочалася процедура конкурсу на нового директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Втім, як раніше писала «Судово-юридична газета», 7 вересня Верховна Рада ухвалила закон про нові вимоги до директора НАБУ, впровадивши своєрідний «виїзний ценз» для кандидатів на посаду директора, який полягає у факті перебування таких кандидатів за кордоном під час военного стану сукупно більше 21 дня станом на останній день прийому документів на конкурс.

Зазначене обмеження не поширюється на осіб, які перебували більше зазначеного строку за межами України на лікуванні внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби, або у відрядженні у зв'язку з виконанням завдань в інтересах національної безпеки і оборони, здійсненням заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації проти України.

Однак цей закон (законопроект 8003) станом на 28 вересня ще не підписав Президент Володимир Зеленський, хоча конкурсна комісія з відбору директора вже розпочала роботу.

Як охарактеризував народний депутат Олексій Гончаренко прийняття цього закону, «таким чином відсікається кандидатура Дар’ї Каленюк» (виконавчого директора Центра протидії корупції).

Вже після ухвалення закону, 9 вересня, відбулося засідання комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора НАБУ, під час якого переважно іноземними членами було озвучено пропозиції зробити цю заборону м’якшою.

Зокрема член комісії Драго Кос, який раніше брав активну участь у відборі нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), підкреслив, що закон має бути змінений.

«Заборона на залишення країни стосувалася держслужбовців, але вони виїжджали за кордон на підставі держзамовлення, і не стосувалася жінок.

Але ця заборона у межах нового законопроекту охоплює жінок.

Це може становити для нас величезні проблеми. Якщо ці зміни вступлять в силу, жінки-кандидати можуть підняти питання щодо гендерної рівності. Адже вони не зможуть подавати кандидатури на конкурс.

Я думаю, що розробники цих поправок повинні обмежети цю заборону тільки тими кандидатами, які нелегально залишили країну. Бо якщо люди працюють на користь країни за кордоном, жінки зокрема, вони повинні мати змогу подавати свою кандидатуру.

Треба переглянути цей законопроект, щоб він не чинив нам якихось проблем і не заважав. Бо інакше згодом це можуть оскаржувати у суді.

Потреба це змінити дуже швиденько, до того, як ми затвердимо свій регламент», - заявив Драго Кос.

В свою чергу, член Комісії Карен А. Грінавей підтримала цю пропозицію. «Ми вдячні депутатам, які внесли новий законопроект 8003 замість першої версії, але я хочу підкреслити, він є дискримінаційним стосовно потенційних кандидатів, зокрема кандидатів-жінок. І жінки, які не знаходяться у межах України, і яким не забороняли виїзд таким чином не можуть брати участь у конкурсі. І що буде, якщо кандидати почнуть масово подавати позови?» - зазначила вона.

Голова Комісії Микола Кучерявенко запропонував сформулювати те, що запропонував Драго Кос, і направити до відповідного комітету Верховної Ради України. Або ж «врахувати помилки законодавця під час затвердження тексту регламенту».

Слід зазначити, що 27 вересня комісія з обрання керівника НАБУ затвердила робочу групу, запропоновану донорами, кількістю у 25 осіб.

Також конкурсна комісія дала завдання робочій групі розробити регламент, критерії та методику відбору кандидатів на посаду Директора НАБУ. Чи буде його розроблено з урахуванням внесених Радою змін - поки невідомо, адже закон про «виїзний ценз» не набрав сили.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду