Для кандидатів на директора НАБУ ввели «виїзний» ценз: Рада ухвалила закон

12:05, 7 вересня 2022
Тепер, якщо кандидат під час війни перебував за кордоном більше, ніж 21 день, він не зможе претендувати на посаду директора НАБУ.
Для кандидатів на директора НАБУ ввели «виїзний» ценз: Рада ухвалила закон
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

7 вересня Верховна Рада ухвалила в цілому закон про нові вимоги до директора НАБУ.

Як відомо, наразі посада директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ) є вакантною.

22 серпня відбулося установче засідання комісії з проведення конкурсу на посаду Директора НАБУ, однак поки про оголошення прийому документів від кандидатів не йдеться. Наразі відбіркова комісія очікує формування робочої групи (так званого секретаріату Комісії), а потім визначить перелік завдань цій групі. Голову комісії також поки не обрали.

У той же час, у Раді запропонували уточнити вимоги до нового керівника НАБУ.

Раніше Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади 5 вересня схвалив законопроект голови цього Комітету Андрія Клочка 7654 про вимоги до претендентів на зайняття посад директора НАБУ, голови НАЗК, керівника САП, директорів ДБР і Бюро економічної безпеки. Пропоновані ним доповнення щодо підстав звільнення директора НАБУ стосувалися, зокрема, притягнення директора НАБУ до адміністративної відповідальності за адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією (раніше до такої відповідальності притягнули вже колишнього директора НАБУ Артема Ситника). Також було визначено, що особа, яка претендує на участь у конкурсі, подає відомості про наявність чи відсутність судимості, накладення адміністративного стягнення за вчинення правопорушення, пов'язаного з корупцією.

Посли країн G7 (Великої сімки) висловили стурбованість цим законопроектом.

Альтернативним законопроектом №7654-1 від 26 серпня 2022 року, ініціатором якого виступила у минулому представник спільноти активістів з антикорупційних реформ, а наразі голова Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна («Слуга народу»), пропонувалося звільняти директора НАБУ у разі «набрання законної сили рішенням суду щодо його притягнення до адміністративної відповідальності за пов’язане з корупцією правопорушення, яким на нього накладено стягнення у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування».

Однак 6 вересня у Раді з’явився новий законопроект 8003 авторства Давида Арахамії, Олександра Корнієнка, Анастасії Радіної  і Олександри Устінової про внесення змін до Розділу II Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» щодо встановлення обмежень для призначення директора Національного антикорупційного бюро України.

Тепер його ухвалено як закон.

Законом упроваджується певне обмеження для кандидатів на посаду директора НАБУ, яке полягає у факті перебування таких кандидатів за кордоном під час военного стану. Втім, з пояснювальної записки не випливає, чим воно обгрунтоване.

«Встановити, що за результатами відкритого конкурсного відбору на зайняття посади Директора Національного антикорупційного бюро України, оголошеного у 2022 році після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» щодо уточнення вимог до кандидатів на посаду Директора Національного антикорупційного бюро України», не може бути призначена на посаду Директора Національного бюро особа, яка після введення воєнного стану Указом Президента України від 24 лютого 2022 року 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» перебувала за межами України сукупно більше 21 дня станом на останній день прийому документів від осіб, які претендують на участь у конкурсі, визначений в оголошенні про умови та строки проведення конкурсу на зайняття посади Директора Національного бюро.

Зазначене обмеження не поширюється на осіб, які перебували більше зазначеного строку за межами України на лікуванні внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби, або у відрядженні у зв'язку з виконанням завдань в інтересах національної безпеки і оборони, здійсненням заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації проти України», - зазначається у законопроекті.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області