Раді пропонують підтримати законопроєкт щодо відновлення рівного доступу чоловіків та жінок до вищих офіцерських посад

11:04, 5 жовтня 2022
Згідно з проєктом чоловіки і жінки-військовослужбовці повинні мати рівний доступ до вищих офіцерських посад з обов’язковим дотриманням принципу уникнення дискримінації за ознаками статі.
Раді пропонують підтримати законопроєкт щодо відновлення рівного доступу чоловіків та жінок до вищих офіцерських посад
Джерело фото: Depositphotos
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної ради з питань національної безпеки та оборони підтримав у першому читанні законопроєкт №5713 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, який передбачає зрівняння в правах чоловіків та жінок-військовослужбовців у сфері соціального захисту та можливість рівного доступу до вищих офіцерських посад.

Проєктом закону пропонується зрівняння прав чоловіків та жінок-військовослужбовців у сфері соціального захисту, а саме забезпечити їм однакові можливості щодо отримання санаторно-курортного лікування, надати рівне право в мирний час та з деякими обмеженнями під час дії особливого періоду, воєнного стану на використання відпустки для догляду за дитиною, включно з виплатою грошової компенсації під час звільнення за всі невикористані дні щорічної додаткової соціальної відпустки.

Також запропоновано надавати військовослужбовцям відпустку при народженні дитини, що передбачена статтею 19-1 Закону України «Про відпустки», зі збереженням грошового забезпечення не лише в мирний час, а й в особливий період та під час  воєнного стану.

Речове, медичне, психологічне та соціальне забезпечення військовослужбовців, відповідно до проєкту має здійснюватися з урахуванням потреб жінок і чоловіків.

Крім цього, чоловіки і жінки-військовослужбовці згідно з проєктом повинні  мати рівний доступ до вищих офіцерських посад з обов’язковим дотриманням принципу уникнення дискримінації за ознаками статі. Як зазначається у пояснювальній записці, «через технічну помилку було впроваджено обмеження на заміщення посад» військовослужбовцями жінками

Також в разі підтримки законодавчого акта за фактами дискримінації за переконаннями та ознаками, що визначені статтею 24 Конституції України, а також сексуальних домагань службові розслідування повинні проводитися в обов’язковому порядку задля належного реагування на такі випадки, що узгоджується з міжнародними зобов’язаннями України.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується надати можливість військовослужбовцями під час війни йти у відпустку без пояснення причин.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном