Кабмін хоче позбавити додаткової відпустки вихователів дитячих садочків - законопроєкт

14:27, 6 жовтня 2022
Пропонується позбавити наукових працівників права на законодавчо закріплену відпустку більшої тривалості та права на додаткову відпустку вихователів дитячих садочків, а також змінити процедуру визначення тривалості відпустки вчителів.
Кабмін хоче позбавити додаткової відпустки вихователів дитячих садочків - законопроєкт
Фото: depositphotos.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Міністрів пропонує позбавити наукових працівників права на законодавчо закріплену відпустку більшої тривалості та права на додаткову відпустку вихователів дитячих садочків, а також змінити процедуру визначення тривалості відпустки вчителів. Це передбачено законопроєктом «Про працю», який подано на погодження до Державної регуляторної служби.

Пропонується встановити, що наукові працівники мають право на щорічну основну оплачувану відпустку більшої тривалості у порядку, затверджуваному Кабінетом Міністрів України. Для порівняння, чинна редакція статті 36 Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» передбачає, що тривалість щорічної відпустки наукового працівника залежить від посади, наукового ступеня та місця роботи і затверджується Кабінетом Міністрів України. На практиці тривалість відпустки для наукових працівників становить наразі від 28 днів до приблизно півтора місяця.

Аналогічну норму пропонується передбачити і для вихователів дитячих садочків. Зокрема, змінами до закону про дошкільну освіту  пропонується встановити, що педагогічні працівники дошкільної освіти мають право на щорічну основну оплачувану відпустку більшої тривалості у порядку, затверджуваному Кабінетом Міністрів України.

Чинна редакція Закону «Про дошкільну освіту» передбачає, що педагогічні працівники закладів дошкільної освіти мають право на відпустку тривалістю до 35 днів. При цьому працівники дитячих садочків мають право на додаткову оплачувану відпустку.

Тривалість відпустки може змінитися і у вчителів. Змінами до статті 54 Закону «Про освіту», зокрема, передбачається, що вчителі мають право на щорічну основну оплачувану відпустку більшої тривалості у порядку, затверджуваному Кабміном.

Чинна норма статті 54 встановлює, що освітяни мають право на подовжену оплачувану відпустку.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабінет Міністрів розробив законопроєкт, яким, серед іншого пропонується українців, які нелегально працюють, тимчасово позбавляти права на субсидію.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси