У Нотаріальній палаті обурені діями Ощадбанку з впровадження «акредитації» нотаріусів

12:25, 28 жовтня 2022
«Ощадбанк» встановив вимогу перевірки «кваліфікації нотаріусів та їх ділової репутації, адже протягом останніх років збільшилася кількість шахрайських нотаріальних дій в різних регіонах України»: Нотаріальна палата звернулася з листом до Нацбанку.
У Нотаріальній палаті обурені діями Ощадбанку з впровадження «акредитації» нотаріусів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Нотаріальна палата України звернулася до голови правління Ощадбанку з приводу практики встановлення вимоги щодо необхідності проходження нотаріусами так званої «акредитації» для вчинення в подальшому нотаріальних дій за участі АТ «Ощадбанк».

Так, «Ощадбанк» ухвалив рішення, яким встановив вимогу щодо необхідності проходження акредитації нотаріусів. «Проведення перевірки нотаріусів спрямоване на підвищення рівня нотаріальних послуг з метою захисту інтересів банку та його клієнтів від незаконних дій або недбалості приватних нотаріусів. Такі дії банку, в першу чергу, спрямовані на перевірку кваліфікації нотаріусів та їх ділової репутації, адже протягом останніх років збільшилася кількість шахрайських нотаріальних дій в різних регіонах України», - зазначили у банку.

НПУ наголосила, що подібна практика суперечить положенням чинного законодавства, є свідченням втручання у нотаріальну діяльність.

«Більше того, у своїх листах Ощадбанк використовує певні твердження, які безпосередньо завдають шкоду діловій репутації нотаріальної спільноти.

Звертаємо увагу: порядок допуску осіб до здійснення нотаріальної діяльності визначається виключно Законом України «Про нотаріат» та підзаконними актами, виданими на його виконання. Встановлення додаткових процедур «допуску» нотаріуса до наданих йому державою повноважень грубо порушує чинне законодавство.

Нотаріус вчиняє нотаріальні дії як особа, уповноважена державою, а не «надає нотаріальні послуги», тому жодна змагальність або «конкурсні умови» у сфері нотаріату є недопустимими.

Крім того, практика створення переліку так званих «акредитованих» нотаріусів грубо порушує права фізичних та юридичних осіб на вільний вибір нотаріуса. Це, в свою чергу, підриває довіру громадян до банківської системи та негативно впливає на репутацію органів нотаріату.

Міністерство юстиції України раніше надавало роз’яснення, що дії банківських установ, спрямовані на «акредитацію» нотаріусів, є грубим порушенням законодавства та посяганням на основу нотаріальної діяльності – професійну незалежність та неупередженість.

Тому НПУ закликає Ощадбанк припинити застосування незаконних вимог так званої «акредитації» нотаріусів як обов’язкової умови для можливості вчинення ними нотаріальних дій щодо правочинів з Ощадбанком», - зазначили у НПУ.

Також НПУ звернулася до Національного банку України з проханням вжити необхідних заходів для припинення практики так званої «акредитації» нотаріусів «Ощадбанком» та інформувати усі інші банківські установи України про незаконність встановлення вимог щодо такої «акредитації».

Нижче наводимо листи.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси