НАЗК заявило, що неповідомлення суддею КСУ про конфлікт інтересів тягне відповідальність за статтею 172-7 КУпАП

12:49, 1 листопада 2022
У Агентстві нагадали, що суддів КСУ можуть притягнути до відповідальності за неповідомлення про конфлікт інтересів.
НАЗК заявило, що неповідомлення суддею КСУ про конфлікт інтересів тягне відповідальність за статтею 172-7 КУпАП
Фото: ccu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Неповідомлення суддею КС про наявність у нього реального конфлікту інтересів, вчинення ним дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів тягне за собою відповідальність згідно зі ст. 172-7 КУпАП (Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів).

Про це зазначає Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) у оновлених Методичних рекомендаціях щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції».

«У разі виникнення конфлікту інтересів у судді КС він не може брати участі у підготовці, розгляді та прийнятті рішень, виконувати інші повноваження у питаннях, щодо яких у нього наявний конфлікт інтересів.

Про конфлікт інтересів суддя КС повинен протягом 1 робочого дня письмово поінформувати КС та заявити самовідвід. Із тих самих підстав відвід судді КС можуть заявити особи, які є учасниками конституційного провадження (ст. 60 Закону України «Про Конституційний Суд України»). Відвід (самовідвід) застосовується, зокрема, якщо: суддя КС безпосередньо або опосередковано заінтересований у результаті розгляду справи; суддя КС є членом сім’ї або близьким родичем осіб, які беруть участь у справі; є інші обставини, що викликають сумнів в об’єктивності та неупередженості судді КС.

Неповідомлення суддею КС про наявність у нього реального конфлікту інтересів, вчинення ним дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів тягне за собою відповідальність згідно зі ст. 172-7 КУпАП», - підкреслює НАЗК.

Також НАЗК підкреслює, що надання роз’яснень з питань конфлікту інтересів у суддів належить до повноважень НАЗК, а не Ради суддів України, хоча позиція РСУ з цього приводу протилежна, про що орган суддівського самоврядування раніше повідомляв голову НАЗК Олександра Новікова.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України