Заступник глави ОП Андрій Смирнов у коментарі SUD.UA пояснив, чи виправдовує робота Етичної ради очікування суспільства, ексклюзив

08:20, 13 листопада 2022
Андрій Смирнов: «Якщо Етична рада, головою якої є діючий суддя ВС, обирає кандидатами до ВРП 16 людей, 7 з яких є діючими суддями того ж ВС, і це сприймається суспільством, тоді все в порядку».
Заступник глави ОП Андрій Смирнов у коментарі SUD.UA пояснив, чи виправдовує робота Етичної ради очікування суспільства, ексклюзив
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, Етична рада нещодавно вибрала 16 кандидатів до Вищої ради правосуддя за квотою з'їзду суддів України, які, на її думку, відповідали критеріям доброчесності. Решту кандидатів, серед яких судді різних інстанцій та юрисдикцій, визнали недоброчесними. «Судово-юридична газета» звернулася за коментарем до заступника глави Офісу Президента Андрія Смирнова з питанням, як він оцінює результат діяльності Етичної ради.

Нещодавно Етична Рада затвердила список кандидатів в члени ВРП від з’їзду суддів України. Чи виправдовує, на Вашу думку, механізм перевірки на доброчесність очікування суспільства?

"Перевірка на доброчесність очевидно потрібна. Цей фільтр - своєрідний пропуск на отримання кредиту довіри від суспільства. В іншому, я не хочу давати жодних оцінок ніяким рішенням Етичної ради. Це іх особиста справа, в якій країні проводити стратегічні сесії з обговорення висновків по кандидатах, головне, щоб результати цієї роботи не викликали у стороннього оглядача сумніви в їх справедливості. Якщо Етична Рада, головою якої є діючий суддя Верховного суду, обирає кандидатами до ВРП 16 людей, 7 з яких є діючими суддями того ж Верховного суду, і це сприймається суспільством, тоді все впорядку. Якщо на 8 вакансій якимось дивним чином обираються 16 кандидатів, тобто рівно по 2 кандидати на місце, це не просто якесь дивне співпадіння, значить все в порядку. Повторюсь, результати роботи Етичної ради, як і сама форма її роботи не має дивувати, а бути максимально зрозумілою, прозорою і відкритою. Згодом, своє ставлення до цих висновків скаже сам з’їзд суддів. Якщо їм все підходить, значить все круто", - зазначив Андрій Смирнов в ексклюзивному коментарі нашому виданню.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді