Що буде зі справами, які розглядав Окружний адміністративний суд Києва після його ліквідації

14:20, 13 грудня 2022
Куди підуть десятки тисяч справ, які перебували на розгляді Окружного адміністративного суду.
Що буде зі справами, які розглядав Окружний адміністративний суд Києва після його ліквідації
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як писала «Судово-юридична газета», Верховна Рада 13 грудня 2022 року проголосувала в цілому закон про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва (законопроект №5369).

Сам документ досить лаконічний та окреслює подальші кроки у загальних рисах.

Так, має бути створено новий суд – Київський міський окружний адміністративний, юрисдикція якого поширюється на місто Київ.

Разом з тим, процедура створення нового суду досить нешвидка. З урахуванням незрозумілих строків формування нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка відповідає за кадрові питання, як варіант, під час війни перевести суддів до нового суду шляхом відрядження може голова Верховного Суду.

Поки новий суд не утворено, справи ОАСК мають передати Київському окружному адміністративному суду, юрисдикція якого зараз поширюється на Київську область. Як записано у законі, справи мають передати з ОАСК протягом 10 днів. З урахуванням, що це десятки тисяч справ та матеріалів, велике питання, чи можна буде вкластися у цей строк.

Вже потім, після утворення нового Київського міського окружного адмінсуду, справи будуть передані до нього.

Як раніше зазначали як експерти-юристи, так і заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов, міністр юстиції Денис Малюська – передача такого масиву справ це складне завдання, і це точно відобразиться на строках розгляду справ. До того ж, це спори пенсіонерів, чорнобильців, справи проти Кабміну і центральних органів виконавчої влади, де строки мають важливе значення.

Судячи з постів депутатів у соцмережах, розуміють це й у Комітеті Верховної Ради з питань правової політики (хоча й законопроект проголосували у тому вигляді, що є без доопрацювання).

Зокрема, вже після голосування один з депутатів (який голосував «за») задається питанням, як гарантувати судовий захист тим, чия справа майже на виході в ОАСК.

«Якщо не вийде це зробити автоматичним продовженням розгляду справи тим самим суддею вже в новому суді, доведеться приймати новий закон для цього», - зазначив член Комітету ВР з питань правової політики Ігор Фріс.

Отже, у Комітеті припускають, що частину суддів ОАСК можуть перевести до нового суду. 

Нижче наводимо текст закону.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір