Українці, які отримали нерухомість в якості компенсації за знищене РФ житло, не зможуть її продати протягом 5 років, — законопроєкт

18:00, 20 грудня 2022
Депутати пропонують заборонити продавати нерухомість, отриману в якості компенсації за знищені РФ об’єкти, протягом 5 років.
Українці, які отримали нерухомість в якості компенсації за знищене РФ житло, не зможуть її продати протягом 5 років, — законопроєкт
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада готується ухвалити у другому читанні та в цілому законопроєкт №7198 про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, яким, серед іншого пропонується заборонити продавати нерухомість, отриману в якості компенсації за знищений будинок чи квартиру через агресію РФ, протягом 5 років.

Згідно з документом, отримувач компенсації(за знищену нерухомість) не має права відчужувати квартиру, інше житлове приміщення, будинок садибного типу, садовий або дачний будинок (у тому числі приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому), придбані (у тому числі проінвестовані/профінансовані) ним з використанням житлового сертифіката, протягом п’яти років.

Нотаріус, який посвідчує договір про придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифіката, накладає заборону відчуження строком на п’ять років.

При цьому особа яка претендує на компенсацію за знищену нерухомість має право отримати фінансову компенсацію, що буде перерахована на спеціальний рахунок. Одночасно з отриманням компенсації особа підписує договір про відступлення права вимоги щодо знищеного майна на користь держави.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, парламентарі хочуть позбавити компенсацій за знищене житло осіб, які опинилися під санкціями РНБО чи були засуджені за злочини проти національної безпеки.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду