В Україні може з’явитися етичний кодекс депутата

07:18, 3 січня 2023
У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає запровадження етичного кодексу депутата та санкції щодо народних обранців за його порушення.
В Україні може з’явитися етичний кодекс депутата
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракцій монобільшості і опозиції та перший віце-спікер Олександр Корнієнко зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8327 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правил етичної поведінки народних депутатів України, яким передбачається запровадження етичного кодекса депутата.

Законопроєктом пропонується доповнити закон про статус народного депутата новою статтею 8-1(принципи депутатської етики) та встановити такі принципи депутатської етики: 1 Доброчесність. Народний депутат має уникати будь-якого незаконного впливу на свою діяльність, пов'язану зі статусом народного

депутата. Народний депутат не використовує свій статус в особистих інтересах.

  1. Гідність. Народний депутат у своїй діяльності виходить з цінності кожної людини як моральної особистості та сприяє розвитку українського суспільства, в якому визнається цінність особистості. Народний депутат зберігає власну гідність та поважає гідність інших осіб.
  2. Відповідальність. Народний депутат відповідальний за свої рішення та дії перед народом України.
  3. Відкритість для суспільства. Народний депутат є максимально відкритим щодо всіх ухвалених ним рішень та вчинених дій, що випливають зі статусу народного депутата, в тому числі для засобів масової інформації. Народний депутат надає публічні пояснення щодо своїх рішень та обмежує інформацію, тільки якщо інтереси державної безпеки цього явно потребують
  4. Лідерство. Народний депутат, своїм лідерством та своїм прикладом, підтримує та популяризує принципи та правила етичної поведінки народного депутата. Народний депутат працює над зміцненням демократії в Україні та в усьому світі, забезпечуючи ефективне здійснення демократичних процедур.
  5. Повага до права. Народний депутат у своїй діяльності насамперед виходить з принципу верховенства права, є прикладом неухильного додержання вимог закону, присяги народного депутата, а також дотримання високих стандартів поведінки з метою зміцнення довіри громадян до права та Верховної Ради України як єдиного законодавчого органу.
  6. Повага до Верховної Ради України. Народний депутат ставиться з повагою до колег, незалежно від їх політичної приналежності. Народний депутат ставиться з повагою до Верховної Ради України, її традицій, правил та процедур, за якими вона функціонує.
  7. Інклюзивність. Народний депутат України у своїй діяльності дотримується принципів поваги до прав людини та культури різноманітності, недискримінації та рівності. Виконуючи свої повноваження народний депутат України має сприяти утвердженню рівноправності громадян.
  8. Патріотизм. Народний депутат відданий ідеї вільної, незалежної й соборної України та робить все для захисту її незалежності й територіальної цілісності.
  9. Професіоналізм.

Народний депутат діє як професіонал своєї справи, відповідально, сумлінно та старанно здійснює свої повноваження, а також вживає заходів для поглиблення своїх знань та вдосконалення практичних навичок.

Крім цього пропонується запровадити правила депутатської етики. Серед них заборона використання статусу депутата в особистих інтересах, а також на бійки у парламенті.

За порушення норм Етичного кодексу депутата можуть попередити, а в разі рецидивів позбавити окремих виплат.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада схвалила законопроєкт, який передбачає виплату зарплати депутатам незалежно від явки на засідання. Водночас парламентарів-прогульників за поданням Регламентного комітету періодично позбавляють виплат.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду