Зеленський підписав закон про заборону судам пом’якшувати покарання за відмову стріляти в бою чи виконувати накази начальників

17:14, 24 січня 2023
Підписаний закон передбачає, що суди не зможуть призначати більш м’яке покарання або звільняти з випробуванням за самовільне залишення поля бою, відмову діяти зброєю, невиконання наказу начальника, самовільне залишення військової частини або місця служби
Зеленський підписав закон про заборону судам пом’якшувати покарання за відмову стріляти в бою чи виконувати накази начальників
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський попри петицію щодо застосування вето, підписав ухвалений парламентом законопроєкт №8271про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, яким забороняється судам пом’якшувати покарання за невиконання наказів начальників.

Згідно з законом суди не матимуть права пом’якшувати покарання військовим, які були засуджені за вчинення правопорушень, відповідальність за які передбачена такими статтями Кримінального кодексу: 

Стаття 403 Невиконання наказу начальника

Стаття 405 Погроза або насильство щодо начальника

Стаття 407 Самовільне залишення військової частини або місця служби

Стаття 408 Дезертирство

Стаття 429 Самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю за умови, якщо правопорушення вчинені в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці (якщо ці злочини вчинено в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці).

Аналогічну заборону для судів встановлюють щодо можливості звільнити військовослужбовця від покарання з випробуванням.

Також збільшується покарання за невиконання наказу по статті 403 КК (мінімальне покарання буде становити – 5 років позбавлення волі).

Частину 5 статті 407 Кримінального кодексу викладено у новій редакції, яка передбачає, що самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років».

Також законом посилено покарання за окремі адміністративні правопорушення. Наприклад за недбале ставлення до військової служби військовослужбовця можуть оштрафувати на суму до двох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або відправити на гауптвахту на строк до 15 діб.

Крім цього підписаним документом доповнено статтю 7 закону про «Військову службу правопорядку» новим абзацем, яким передбачено наділення зазначеної служби проводити огляд військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також використовувати у випадках, визначених законом, спеціальні технічні засоби для проведення такого огляду. Кодекс про адміністративні правопорушення доповнюється статтею 266-1 Огляд військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції».

«Військовозобов’язані та резервісти під час проходження зборів, а також військовослужбовці щодо яких є підстави вважати, що вони перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, підлягають огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції», - зазначається у законі.

Підписаний закон викликав жваве обговорення у суспільстві. На сайті президента була опублікована петиція стосовно ветування документу, які набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів. У свою чергу, як повідомляла «Судово-юридична газета», головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний закликав Главу держави підписати документ.

Автор: Наталя Мамченко, Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном