Стало відомо, на яку суму провели закупівлю для відправки судових повісток через Viber

15:03, 9 лютого 2023
Крім єСуду та Дії: контракт на відправку судових повісток через Viber був укладений на загальну суму 8 млн грн.
Стало відомо, на яку суму провели закупівлю для відправки судових повісток через Viber
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше  повідомляла Державна судова адміністрація України, з вересня 2021 року функціонує мобільний застосунок «єСуд», який є версією підсистеми «Електронний суд», адаптованої для використання за допомогою мобільних пристроїв. Зокрема, «єСуд» дозволяє: отримувати повістки та повідомлення про судові засідання; переглядати судові рішення та інші процесуальні документи по справі тощо. Станом на кінець 2021 року у «єСуд» було зареєстровано 28 688 користувачів.

В свою чергу, 28 грудня 2021 року Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив про бета-тест сповіщення в «Дії» про судові засідання.

«Тепер ви завжди будете попереджені завчасно про судові засідання, де ви є учасником: стягнення заборгованості банком чи комунальним підприємством без вашого відома або звернення родичів до суду про поділ спадкового майна, у якому ви є також спадкоємцем, тощо», - йдеться у повідомленні Мінцифри.

Однак, і додатку «єСуд», і Дії виявилося мало. Було вирішено створити ще один з тим же функціоналом в частині відправки судових повісток канал комунікації – через Viber.

Як писала «Судово-юридична газета», 25 січня 2023 року у ДСА повідомили, що судові повістки, повідомлення та виклики тепер надходитимуть і на Viber. Відповідний Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі затверджено наказом ДСА від 23.01.2023 №28.

Як заявив заступник голови ДСА Сергій Чорнуцький, сервіс автоматичного надсилання судами повісток через Viber планують запровадити до 10 лютого 2023 року.

Пояснюючи, чим не згодилася Дія, Сергій Чорнуцький зазначив, що, на його думку, треба вносити зміни до закону.

«На рахунок Дії, то відповідно до внесених змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» цей застосунок розглядається лише як ДОДАТКОВИЙ спосіб інформування. Але в цілому в разі внесення відповідних змін до законодавства, погоджуюсь, що ДІЮ можна використовувати як канал зв’язку для офіційного повідомлення сторін. В разі згоди Мінцифри та змін до законодавства, в стислі строки можна реалізувати надсилання і повісток», - додав він.

Разом з тим, про можливість надсилання повісток через месенджери у процесуальних кодексах прямо також не прописано, хоча у ДСА вважають інакше.

Чим саме ДСА не підходить єСуд, який вони ж й розвивають, Чорнуцький не пояснив.

Скільки буде коштувати судам Viber

Закупівля послуг надсилання електронних повідомлень через SMS та Viber була здійснена адміністратором автоматизованої системи документообігу суду – ДП «Інформаційні судові системи» (держпідприємство, яке належить до сфери управління Державної судової адміністрації) у грудні 2022 року.

(Для порівняння: за словами розробників мобільного застосунку «єСуд», його бюджет склав приблизно 360 тис. грн. Але ці витрати тоді взяло на себе представництво ПРООН в Україні).

За даним контракту з цієї суми у 8 млн – 5,88 млн грн піде на забезпечення відправки смс-повідомлень та 886,2 тисячі – на відправку повідомлень через Viber. А саме замовник розраховує, що буде надіслано 15,68 млн смс та 2,8 млн повідомлень через Вайбер.

Контракт укладено з ТОВ «Мобайл маркетинг груп».

Вартість одної смс буде складати 0,45 грн (з ПДВ),  а повідомлення для месенджера Viber – 0,3798 грн.

Текст судової повістки засобами автоматизованої системи документообігу суду надсилається учаснику судового процесу із застосуванням месенджера на його телефон.

У випадку неможливості надсилання через месенджер текст повістки засобами АСДС автоматично ділиться на відповідну кількість сегментів та надсилається учаснику судового процесу в форматі смс-повідомлення. Стан доставки учаснику судового процесу судової повістки в електронній формі (статус, дата та час) автоматично зазначається у відповідному електронному реєстрі АСДС та долучається до матеріалів справи в електронній формі.

Багатофункціональна система розсилки бізнес-повідомлень повинна бути інтегрована в АСДС замовника.

Інформація щодо статусу отримання (або неотримання та його причин) стороною процесу може бути роздрукована та додана до справи.

Зауважимо, що у минулому році, 21 лютого 2022 року, ДП «ІСС» укладало договір про відправку смс-повідомлень (без месенджерів) з ТОВ «Центр Глобальних Повідомлень Україна» на суму 5,94 млн грн.

Самі смс-повідомлення були впроваджені досить давно, і є логічною альтернативою у випадку відсутності в учасника процесу стабільного доступу до інтернет-зв’язку.

Разом з тим, у юридичної спільноти виникають питання щодо доцільності включення Viber до каналів комунікації з судом, адже тим самим фактично відбувається дублювання функціоналу єСуду, розширення кількості користувачів якого ставили собі за мету і у ДСА.

Нижче наводимо текст контракту.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Боровков
    Дмитро Боровков
    заступник голови Залізничного районного суду м. Львова