Військовозобов'язаний заявив в суді, що не може служити, бо в армії «наробить лиха» та попросив краще засудити його: що вирішив суд

09:00, 10 лютого 2023
Суд погодився з військовозобов’язаним та задовольнив його прохання.
Військовозобов'язаний заявив в суді, що не може служити, бо в армії «наробить лиха» та попросив краще засудити його: що вирішив суд
Фото: rbc.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Суд розглянув справу військовозобов’язаного, який заявив про те, що не має бажання служити у лавах Збройних Сил, оскільки буде створювати іншим військовослужбовцям проблеми та може «наробити лиха».

Як зазначено у справі мешканця Вінницької області Михайла Г., у березні 2022 року військово-лікарська комісія визнала його придатним до військової служби. Втім, повістку для отримання мобілізаційного розпорядження на відправлення у військову частину Михайло Г. отримав лише у жовтні 2022 року.

Однак, у визначений йому день – 11 листопада, Г. не з’явився у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Цікаво, що 13 грудня працівник територіального центру комплектування особисто провів з Г. бесіду, розповів про наслідки відмови від мобілізації та вручив йому ще одну повістку у ТЦК вже на 16 грудня.

Втім, Михайло Г. і вдруге не з’явився у визначений йому день та час, після чого став фігурантом кримінального провадження за ст. 336 КК (ухилення від призову на військову службу під час мобілізації).

В суді чоловік зізнався у скоєному правопорушенні та зазначив, що в армії він ніколи не служив, а за своїми якостями воювати не готовий. До того ж, заявив Михайло Г., в армії він буде лише заважати іншим військовослужбовцям та може наробити лиха.  

Також, чоловік попросив його суворо не карати та обмежитись умовним строком.  

Дослідивши позиції сторін, Ямпільський районний суд Вінницької області визнав Михайла Г. винним у скоєнні правопорушення, передбаченого ст. 336 КК.

Суд призначив чоловіку покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки з іспитовим строком в 2 роки. 

Нагадаємо, що як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», суд відмовився затвердити угоду при визнання винуватості з випускником військової кафедри, який заявив, що не може служити через низький рівень професійної підготовки.

Також, «Судово-юридична газета» повідомляла, як суд скасував наказ начальника територіального центру комплектування та соціальної підтримки в частині призову батька трьох неповнолітніх дітей на військову службу.  

Автор: В’ячеслав Хрипун

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду