Нардепа Сергія Шахова не змогли примусово привести на суд щодо недекларування ним будинку

13:10, 1 березня 2023
Під час судового засідання прокурор повідомив колегію суддів Вищого антикорупційного суду, що рішення суду не було виконано, оскільки Шахов не перебуває на території України.
Нардепа Сергія Шахова не змогли примусово привести на суд щодо недекларування ним будинку
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Народний депутат Сергій Шахов, не прийшов на засідання Вищого антикорупційного суду, який розглядає справу за обвинуваченням його у недекларуванні. Ухвалу суду про його примусовий привід не було виконано

За словами захисника нардепа, він перебуває на лікуванні у Киргизії

«Міністерство охорони здоров’я підтверджує, що наразі Шахов перебуває на лікуванні у відділенні токсикології клінічної лікарні швидкої допомоги у місті Бішкек», - зазначила захисник нардепа.

Крім того адвокат повідомила суд, що Сергію Шахову розпорядженням голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, нардепу надано відпустку з 28 лютого по 8 березня та надала на підтвердження копію відповідного документу.

Стосовно можливості нардепа брати участь у судовому розгляду в режимі відеоконференції, то, за словами захисника «в нього тяжкий стані він не зміг брати участь у розгляді справи в режимі відеоконференції».

Водночас на запитання головуючої судді Віри Михайленко, чи відряджався Шахов до Киргизії Верховною Радою, захисник відповіла негативно.

Зі свого боку прокурор проінформував суд, що ухвалу про примусовий привід Шахова на судове засідання не було виконано, оскільки нардеп перебуває за межами України. Він також нагадав, що ВАКС розглядає обвинувальний акт стосовно Шахова вже протягом понад півроку, а обвинувачений не з’являється на засідання суду. Прокурор також звернувся до суду з усними клопотанням про оголошення в розшук Шахова для затримання та застосування запобіжного заходу у вигляді застави.  Однак головуюча суддя Віра Михайленко нагадала, що зазначені клопотання мають бути подані у письмовому вигляді.

«Суд може погодитися з обуренням, яке відчуває прокурор щодо перебування справи на стадії підготовчого судового засідання протягом семи місяців, але вимоги закону ніхто не відміняв і клопотання не підлягає розгляду у такій формі», - зазначила Михайленко.

Закриваючи засідання головуюча суддя, звертаючись до захисника нардепа висловила сподівання, що «ваш підзахисний до того часу перестане хворіти і повернеться в рідну Україну». 

За версією слідства Шахов у декларації за 2020 рік не зазначив інформацію про житловий будинок, земельну ділянку в Київської області та офіс, що перебували у його користуванні, а також належні майно та доходи, власником яких є його цивільна дружина.

Загалом депутат, на думку слідчих, приховав майна на суму майже 88 млн гривень, що більше ніж в 4 тис. разів перевищує прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 21 лютого Вищий антикорупційний суд вирішив застосувати примусовий привід до обвинуваченого у недекларуванні нардепа Шахова.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Катерина Широка
    Катерина Широка
    суддя Вищого антикорупційного суду