У «Слузі народу» пропонують запровадити акциз на солодку газовану воду

16:12, 6 березня 2023
Пропонується встановити акциз в розмірі 0,1 євро за літр солодкої газованої води.
У «Слузі народу» пропонують запровадити акциз на солодку газовану воду
Фото: freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракцій «Слуга народу» серед яких голова комітету з питань охорони здоров’я Михайло Радуцький та очільник комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9032-1 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин, який передбачає запровадження акцизу на солодку газовану воду

Законопроєктом пропонується доповнити податковий кодекс новим абзацом та встановити, що акцизний податок справляється: за води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин  у розмірі 0,1 євро за 1 літр напою.

При цьому зазначається, що товари, зазначені у цьому підпункті не підлягають маркуванню акцизною маркою.

За словами одного з авторів проєкту, Михайла Радуцького більше 50 країн світу запровадили податки на солодкі напої у різних формах. Також запровадження акцизного податку на солодкі напої відповідає Директиві ЄС 2020/262 від 19 грудня 2019 року. Говорячи про ризики вживання газованої води для здоров’я, Михайло Радуцький зауважив, що на відміну від цукру з продуктів харчування, цукор із напоїв (особливо газованих) засвоюється занадто швидко, що перевантажує нашу підшлункову залозу та печінку.

«З часом це може призвести до розвитку таких захворювань, як діабет, порушення роботи серцево-судинної системи, пошкодження кровоносних судин, ожиріння, захворювання кишково-шлункового тракту», - підкреслив парламентар.

Він розраховує, що запровадження акцизу призведе до зменшення споживання солодкої газованої води.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», в Офісі Президента розглядають варіант перевести розрахунки за підакцизні товари виключно в безготівковий формат, тобто в оплату карткою.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду