ВАКС розглядає клопотання про запобіжний захід адвокату Олегу Горецькому, текстова трансляція

15:07, 18 травня 2023
Вищий антикорупційний суд розглядає клопотання про запобіжний захід адвокату Олегу Горецькому, якого підозрюють у пособництві ексголові Верховного Суду.
ВАКС розглядає клопотання про запобіжний захід адвокату Олегу Горецькому, текстова трансляція
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вищий антикорупційний  суд розглядає клопотання сторони обвинувачення про застосування запобіжного заходу адвокату Олегу Горецькому, якого підозрюють у пособництві ексголові Верховного Суду.

«Судово-юридична газета» веде текстову трансляцію засідання.


19:17 Слідчий суддя ВАКС  арештував адвоката Олега Горецького на 60 днів з альтернативою внесення застави у 80 мільйонів гривень. 


18:27 Слідчий суддя видалилася в нарадчу кімнату для вирішення клопотання щодо обрання запобіжного заходу адвокату Олегу Горецькому.


18:18 Захист Горецького під час дебатів попросив слідчого суддю визначити запобіжний захід на не пов’язаний з позбавленням волі, а в разі обгрунтованості визначити помірний розмір застави з урахуванням прибутків.


17:51 Дослідження доказів сторони захисту відбуватиметься у закритому режимі, оскільки вони містять охоронювану законом таємницю, зокрема адреси військових частин та номери. Оцінку процедурі затримання Горецького слідчий суддя вирішила надати у нарадчій кімнаті.


17:12 Слідчий суддя зобов’язала прокурора надати в разі наявності відеозапис затримання Олега Горецького, а також з’ясувати обставини вилучення в нього телефонів.


17:07 Підозрюваний Олег Горецький розповів свою версію втечі з квартири в готель. За його словами, близько 12 ночі озброєні люди вибили двері в його помешкання. У зв’язку з цим він поїхав до готелю, де його затримали працівники НАБУ. Він також зазначив, що правоохоронці вилучили в нього телефони, що не зазначено у протоколі.


16:42 Прокурор Ігор Щур навів частину протоколу негласних слідчих розшукових дій, згідно з яким хабар в 1,35 мільйонів доларів ексголові Верховного Суду було розподілено на 13 частин. Він також навів фрагмент розмови колишнього голови Верховного Суду з підозрюваним Олегом Горецьким, де він цікавився чи взяв той свою частину. Також за версією обвинувачення обговорювалася співпраця з олігархом Костянтином Жеваго.


16:21 Прокурор Ігор Щур додатково обґрунтовує запобіжний захід Олегу Горецькому. За його словами, зокрема підозрюваний під час обшуку співробітників НАБУ втік через вікно та був затриманий в іншому місці. Він  також навів фрагменти протоколу негласних слідчих розшукових дій, які, на думку сторони обвинувачення підтверджують впливовість Горецького


 15:52 Підозрюваний Олег Горецький  відкинув закиди щодо можливої втечі, зазначивши, що з початку війни не виїздив за межі України. Щодо звинувачення у пособництві ексголові ВР зазначив, що жодного разу особисто з ним не зустрічався і додав, що коштів йому не передавав Стосовно співпраці з компаніями Костянтина Жеваго, Горецький зазначив, що наявні відповідні договори.


 15:27 Інший захисник Горецького заявляє про можливу провокацію злочину. Вона зазначила, що за версією сторони обвинувачення за вказівкою ексголови Верховного суду його інтересах діяли Горецький та нотаріус Горбунов, однак підозри Горбунову немає. Вона також не виключає, що голос в аудіозаписі, який був оприлюднений під час брифінгу не належить Олегу Горецькому.


15:14 Захисник Горецького назвав розмір застави, про яку просить прокуратура непомірною і запропонував відпустити Олега Горецького під заставу у 3 мільйони гривень. Він закликав суд врахувати майновий стан підозрюваного.


14:58 Інший захисник Олега Горецького говорячи про ризики, на які вказав прокурор зазначив, що його клієнт є особою призовного віку і додає, що кордони наразі є закритими. Частина ризиків на думку адвокатів Горецького грунтується на припущеннях.


14:46 Адвокат Горецького назвав підозру суперечливою. Він додав, що структура підозри свідчить, що навіть в разі доведення винуватості нашого клієнта може бути інший злочин, а саме частина четверта статті 369 Кримінального кодексу(пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі).


14:32 Прокурор САП Ігор Щур попросив суд взяти під варту адвоката Олега Горецького строком на 60 днів з альтернативою внесення в понад 100 мільйонів гривень. За словами прокурора він втікав від оперативних співробітників. Крім цього за даними сторони обвинувачення у Горецького є зв’язки, які дозволяють йому втекти за межі України. Також прокурор наголошує, що фінансовий стан адвоката дозволяє йому втекти. Додатковим стимулом до втечі, на думку прокурора є суворість покарання в разі доведення винуватості адвоката.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Обідіна
    Олена Обідіна
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Світлана Гушилик
    Світлана Гушилик
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Олександр Журибеда
    Олександр Журибеда
    заступник голови Святошинського районного суду міста Києва