Для формування Реєстру військовозобов’язаних «Оберіг» ЦВК, ДМС і Податкова передаватимуть дані про чоловіків з 17 років – підписано закон

18:00, 29 червня 2024
Підписано закон, які змінює коло осіб, стосовно яких держоргани передають дані для формування Реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг».
Для формування Реєстру військовозобов’язаних «Оберіг» ЦВК, ДМС і Податкова передаватимуть дані про чоловіків з 17 років – підписано закон
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент 26 червня підписав закон №3783-IX про зміни до закону про Реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг» (законопроект 11143).

Слід зауважити, що це фактично «зміни на зміни», адже нещодавно, 4 квітня, набув сили закон про цифровізацію військового обліку, який виклав значну частину норм закону про «Оберіг» у новій редакції.

Отже, поки що чинний Закон про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг» у статті 13 передбачає, що для формування бази даних Реєстру «Оберіг» Центральна виборча комісія, Державна податкова служба та Державна міграційна служба подають шляхом електронної взаємодії до Реєстру «Оберіг» відомості стосовно усіх громадян України віком від 18 до 60 років (тобто, прізвище, податковий номер, реквізити паспорта тощо).

Підписаним законом передбачено, що такі дані передаються «стосовно усіх громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік (приписці до призовних дільниць) відповідно до статті 14 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», віком до 60 років»

При цьому згадана у прийнятих змінах стаття 14 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» регулює взяття громадян на військовий облік саме призовників (а не військовозобов’язаних та резервістів).

Слід підкреслити, що військовий облік громадян України поділяється на облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Так, стаття 14 про військовий облік встановлює, що щороку протягом січня – березня беруться на облік громадяни України чоловічої статі, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років. Відповідно до статті 37 взяттю на військовий облік призовників підлягають громадяни України віком до 25 років.

Особи ж, які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників і які старші 25 років і раніше не перебували на військовому обліку, підлягають взяттю вже на військовий облік військовозобов’язаних.

Таким чином, з одного боку, перелік осіб, стосовно яких до Реєстру «Оберіг» ЦВК, Податкова та Міграційна служби будуть передавати дані, розширено, бо такі дані будуть передаватися і стосовно чоловіків 17 років (а не 18, як зараз).

З іншого боку, даний закон передбачає, що до Реєстру відповідними органами будуть передаватися дані стосовно громадян, які підлягають взяттю на військовий облік саме призовників, тобто, особи від 17 до 25 років.

На це звернуло увагу і Головне юридичне управління, яке аналізувало текст законопроекту до другого читання.

«Змінами до частини першої статті 13 Закону «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів» пропонується слова і цифри «стосовно усіх громадян України віком від 18 до 60 років» замінити словами і цифрами «стосовно усіх громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік (приписці до призовних дільниць) відповідно до статті 14 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», віком до 60 років».

Зазначене формулювання не узгоджується зі статтею 14 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу», на яку робиться посилання, оскільки, по-перше, в цій статті містяться положення, які стосуються взяття громадян України на військовий облік призовників, тобто громадян України чоловічої статі, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років. А на військовому обліку призовників відповідно до пункту 1 частини першої статті 37 цього ж Закону перебувають військовозобов’язані віком до 25 років» - зауважили у ГЮУ ВР.

Вочевидь, народні депутати хотіли додати здоровий глузд у тому, які дані передаються до Реєстру «Оберіг».

Адже чинна норма передбачає, що до Реєстру «Оберіг» ЦВК, ДПС та ДМС повинні постійно передавати дані стосовно усіх громадян до 60 років, у тому числі невійськовозобов’язаних жінок, навіть якщо ці особи не підлягають взяттю на військовий облік.

І хоча діюча ч. 2 ст. 13 закону про Реєстр передбачає, що відомості про громадян України, які не є призовниками, військовозобов’язаними та резервістами, згодом мають знищуватися суб’єктами Реєстру, однак виникає запитання – навіщо спочатку передавати дані про всіх.

Новий закон фактично усуває цю зайву бюрократію і безпідставну передачу даних про всіх громадян до 60 років. Однак, судячи із зауважень Головного юридичного управління, у виконавців закону тепер можуть виникнути питання, чи мають до Реєстру потрапляти лише дані стосовно призовників. 

Нагадаємо, як раніше писала «Судово-юридична газета», цим же підписаним законом №3783-IX встановлені зміни стосовно того, як інформація з державною таємницею має оброблятися за кордоном.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Ланкевич
    Андрій Ланкевич
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Андрій Гулик
    Андрій Гулик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Галина Морська
    Галина Морська
    суддя Херсонського окружного адміністративного суду
  • Марина Лозинська
    Марина Лозинська
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Ольга Кравчук
    Ольга Кравчук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду