За яким процесуальним законом буде працювати новий Верховний Суд. ВІДЕО

08:30, 8 червня 2017
Розробкою проекту нових процесуальних кодексів, який зараз зареєстрований президентом у Верховній Раді як невідкладний, займалися як судді, так і вчені, адвокати.
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Розробкою проекту нових процесуальних кодексів, який зараз зареєстрований президентом у Верховній Раді як невідкладний, займалися як судді, так і вчені, адвокати.

Під час обговорення перед остаточним затвердженням проекту президентом 22 березня було кілька спірних питань, пов'язаних з роботою нового Верховного Суду. Це, зокрема, чи доцільно передбачати на стадії касації об'єднану (змішану) палату або достатньо обмежитися такими формами, як колегія, палата і Велика палата; чи не буде перевантажена Велика палата справами; чи потрібно залишати право звернення до неї з касаційною скаргою і ін.

Новий Цивільний та інші процесуальні кодекси передбачають спрощення процедур для більшої оперативності процесу, перехід від суб'єктного до предметного критерію для визначення юрисдикції.

Нагадаємо, що протягом багатьох років між цивільною, господарською та адміністративною юстиціями ведеться суперечка про те, кому підвідомчі земельні спори. Дискусійним серед членів Ради з питань судової реформи залишається питання, чи потрібно залишати в силі рішення суду, прийнятого з порушенням юрисдикції, але правильного по суті. Багато хто схиляється до того, що таке рішення підлягає скасуванню, але не всі.

У Кодексі адміністративного судочинства передбачено, що позивач може обрати той суд, де йому буде зручніше захищати свої права. Втім, в проекті КАСУ залишилася можливість для суб'єкта владних повноважень виступати позивачем у суперечці з громадянином.

Важливою новелою є принцип «відкритого вікна», який не дозволить адмінсудам «футболити» позови громадян.

Новелою також є розширення санкцій до сторін за зловживання своїми правами в процесі. Більш того, штрафи за зловживання можуть застосовуватися і до представника сторони.

Тепер проект чекає вердикту парламентаріїв, які напевно захочуть поправити його по-своєму.

Поки ж юридична спільнота продовжує надавати свої зауваження та пропозиції до проекту, не втрачаючи надії, що їх врахують.

Нагадаємо, що Верховна Рада не поспішає розглядати проект. Минуло вже більше місяця, але депутати навіть не змогли включити проект на порядок денний. Детальніше дивіться в попередньому випуску.

Автор: Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді