До уряду звернулися з проханням посилити охорону судів

11:27, 26 липня 2017
На адресу ВРП, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України надходять нові повідомлення про факти провокацій і застосування фізичного насильства до суддів.
До уряду звернулися з проханням посилити охорону судів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Органи системи правосуддя звернулися до уряду України з проханням вирішити питання щодо забезпечення охорони судів.

Про це повідомляє портал Судової влади.

«Згідно ст. 126 Конституції України, незалежність і недоторканність суддів гарантуються Конституцією і законами України. Ст. 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що, здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Безпека суддів і приміщень судів є однією з основних гарантій незалежності і недоторканності суддів», — йдеться в повідомленні.

Як наголошується, в даний час на адресу Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України надходять нові повідомлення від судів про факти провокацій і застосування фізичного насильства як до суддів з працівниками апаратів судів, так і до учасників судового процесу в зв'язку з неналежною охороною будівель судів правоохоронцями.

«Суди, інші органи та установи в системі правосуддя сьогодні розташовані в 801 приміщеннях, з них 480 (60%) будівель не охороняються взагалі, 161 (20%) — тільки вдень, 7 (1%) — тільки в нічний час, цілодобовою охороною поліцією забезпечуються тільки 153 приміщення (19%) », — підкреслили у відомстві.

Державна судова адміністрація України ще в серпні 2016 року звернулася до Кабміну з листом, в якому були представлені суди, органи і установи системи правосуддя, підтримання громадського порядку та охорона приміщень яких, тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень Служби судової охорони, здійснюється підрозділами Нацполіціі і Нацгвардії, а також перелік судів, які територіально знаходяться в населених пунктах, в зоні проведення АТО, і в населених пунктах на тимчасово окупованій території України.

На сьогоднішній день вказана вище постанова Кабінету Міністрів України так і залишається не прийнятою.

У зверненні зазначають, що подальше зволікання з вирішенням питання щодо забезпечення належної охорони судів, інших органів і установ системи правосуддя може мати непередбачувані наслідки — особливо в даний час, коли значно зросли ризики терористичної загрози.

З урахуванням викладеного, Вища рада правосуддя, Рада суддів України та Державна судова адміністрація України звернулися до президента України і Кабінету Міністрів України з проханням дати необхідне доручення для прискорення обробки і прийняття проекту постанови про затвердження вичерпного переліку судів, органів і установ системи правосуддя, охорона яких здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області