Порошенко підписав закон про Конституційний Суд. ВІДЕО

12:19, 31 липня 2017
Законодавче закріплення нової організаційної структури КСУ обумовлює ефективну реалізацію його повноважень.
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

За словами президента, це істотно підвищить рівень захисту конституційних прав громадян.

Глава держави зазначив два принципових нововведення підписаного закону.

«Абсолютно прозорий конкурсний відбір кандидатів у судді до Конституційного Суду», — підкреслив Петро Порошенко.

Він також підкреслив, що кожен матиме можливість ознайомитися з тим чи іншим кандидатом.

Нагадаємо, законопроектом визначається, що до складу суду входять 18 суддів; встановлюються вимоги до нього та конкурсний порядок відбору суддів КСУ. Відзначається, що в складі суду діють Велика палата, два сенати і шість колегій.

Основними завданнями законопроекту є:

  • створення на законодавчому рівні умов для реалізації права на конституційну скаргу — нового введеного Конституцією України додаткового національного засобу правового захисту прав особи, яка вважає, що застосований в остаточному судовому рішенні по її справі закон України суперечить Конституції України;
  • законодавче закріплення нової організаційної структури Конституційного Суду України, яка дасть можливість ефективно реалізовувати КСУ свої повноваження;
  • законодавче закріплення автономності Конституційного Суду України від системи судів, які здійснюють правосуддя.

Проектом пропонується нова організаційна структура Конституційного Суду України:

  • велика палата діє у складі всіх суддів Конституційного Суду України та вирішує питання у справах за конституційними поданнями та конституційними зверненнями;
  • два сенати Конституційного Суду України, кожен з яких діє в складі дев'яти суддів і розглядає питання щодо відповідності Конституції України (конституційності) законів (їх окремих положень) по конституційній скарзі особи. Сенат суду діє, як Конституційний Суд України; Постанови Сенату Конституційного Суду України про відмову у відкритті конституційного провадження у справах за конституційними скаргами є остаточними;
  • шість колегій суддів, кожна з яких діє в складі трьох суддів. До повноважень колегії суддів Конституційного Суду України належить вирішення процесуальних питань. Ухвала про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним скаргою, винесене трьома суддями колегії суддів Конституційного Суду України, є остаточною. Це дасть можливість зменшити навантаження на КСУ і забезпечити надходження на його розгляд обґрунтованих конституційних скарг, які відповідають критеріям прийнятності.

При розгляді конституційної скарги Конституційний Суд України може видати забезпечувальний наказ, який є новим інститутом вжиття заходів захисту прав людини у виняткових випадках. Підставою для забезпечення конституційної скарги є необхідність запобігти незворотнім наслідкам, які можуть настати в зв'язку з виконанням остаточного судового рішення.

Передбачена можливість відстрочки втрати чинності актом (його окремих положень), який визнано неконституційним.

У законопроекті вказується, що за неповагу до Конституційного Суду України з боку перекладача, свідка, фахівця, експерта, інших учасників конституційного провадження, залучених Конституційним Судом України до участі в справі, які опинилися в злісному ухиленні від явки на засідання, пленарне засідання Сенату, Палати Конституційного Суду України або в непокорі цих та інших осіб розпорядженням головуючого або в порушенні порядку під час таких засідань, а також здійсненні будь-яких дій, що свідчать про явну зневагу до Конституційного Суду України, карається штрафом від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн до 1700 грн).

Також ненадання інформації або надання завідомо недостовірних документів, матеріалів, іншої недостовірної інформації на запит судді Конституційного Суду України, Колегії суддів, Сенату, Палати Конституційного Суду України тягнуть за собою штраф від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн до 1700 грн). Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн до 3400 грн).

Детальніше з пропонованими змінами можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, 7 червня Комітет з питань правової політики і правосуддя розглянув законопроект, що стосується Конституційного Суду України.

Далі, 13 липня, Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект №6427-д «Про Конституційний Суд України». Відразу після прийняття у Верховній Раді зареєстрували дві постанови про скасування голосування за законом про Конституційний Суд, які депутати благополучно відкинули.

Також 18 липня Андрій Парубій підписав законопроект №6427-д «Про Конституційний Суд України».

Читайте також: «Як будуть відбирати суддів Конституційного Суду» за посиланням.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду