На що слід звернути увагу головам апеляційних судів

11:50, 8 вересня 2017
На Пленумі ВССУ проаналізували стан здійснення правосуддя в першому півріччі 2017 р.
На що слід звернути увагу головам апеляційних судів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кадрова проблема в судах загальної юрисдикції породжує надмірне навантаження на суддів, що в свою чергу призводить до порушення процесуальних строків. Така ситуація ставить під загрозу дотримання прав людини і збільшує число звернень до Європейського суду з прав людини. Про це заявив голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Борис Гулько, під час Пленуму ВССУ.

Ілюстрацією цієї тези служать статистичні показники. Так, в першому півріччі поточного року в штаті місцевих судів працювало 4 тис. 404 судді. При цьому повноваження здійснювати правосуддя мають тільки 2 тис. 656 суддів. В апеляційній інстанції числяться 1 тис. 589 суддів, а реально правосуддя здійснюють — 745 служителів Феміди. ВССУ з 120 суддів за штатом здійснюють правосуддя 80.

Всього за перше півріччя до судів загальної юрисдикції надійшло 1 млн 364 тис. справи і матеріалів. В середньому навантаження на одного суддю першої інстанції становить 93 справи та матеріалу, а на одного суддю апеляційного суду — 42.

У ВССУ за перше півріччя надійшло 32 тис. скарг і матеріалів. В цілому в ВССУ відзначають тенденцію до зменшення кількості скасованих рішень. У цивільних справах скасування склали 11%, а у кримінальних — 32%. При цьому по деяких регіонах кількість досягає 60%. Борис Гулько звернув особливу увагу голів апеляційних судів, присутніх на Пленумі, на необхідність проведення детального аналізу відмін.

Також особливу увагу, на думку Бориса Гулько, його колегам слід звернути на формування судової практики у справах, що стосуються злочинів, пов'язаних з тероризмом і військовими злочинами.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва