Кримінальні правопорушення проти власності та співучасть у кримінальному правопорушенні: огляд практики ККС ВС

14:20, 7 серпня 2022
ККС ВС звернув увагу на низку питань кримінального права України.
Кримінальні правопорушення проти власності та співучасть у кримінальному правопорушенні: огляд практики ККС ВС
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховний Суд опублікував огляд найактуальніших правових позицій ККС ВС за червень 2022 року. Огляд з’явися на офіційному сайті ВС.

«Пропонуємо вам ознайомитися з оглядом найактуальніших правових позицій із проблем кримінального та кримінального процесуального права, що містяться в постановах, ухвалених Касаційним кримінальним судом у складі Верховного Суду в червні 2022 року.

Зокрема, ККС ВС звернув увагу на такі питання кримінального права України

— у яких випадках знівечення обличчя слід вважати непоправним (ст. 121 КК України);

— чи треба застосовувати під час кваліфікації дій медичного працівника за ст. 140 КК України положення про зворотну дію в часі законодавства України про кримінальну відповідальність у разі зміни на момент ухвалення вироку протоколу надання медичної допомоги в більш сприятливому напрямі порівняно з редакцією цього протоколу на момент надання медичної допомоги пацієнту;

— чи утворюють склад кримінального правопорушення, передбаченого ст. 197 КК України, дії керівника сільськогосподарського підприємства, який після закінчення строку договору продовжив використовувати земельні ділянки та сплачував за них орендну плату, а держава не вживала жодних заходів із повернення цих земельних ділянок.

Окрім того, ККС ВС висловився щодо таких аспектів кримінального процесуального права України:

— чи є істотним порушенням кримінального процесуального закону відсутність в ухвалі апеляційного суду формулювання нового обвинувачення в разі перекваліфікації судом апеляційної інстанції дій особи на менш тяжкий злочин на підставі фактичних обставин провадження, встановлених судом першої інстанції;

— чи мають доказове значення самі по собі зразки, отримані для проведення експертного дослідження;

— що варто розуміти під матеріалами досудового розслідування, строк ознайомлення з якими визначено в ч. 5 ст. 219 КПК України, і чи належать до них матеріали, речові докази / їх частини, документи / копії з них, які подаються стороною захисту та долучаються до обвинувального акта.

Упродовж червня 2022 року ККС ВС висловлював також інші, не менш актуальні правові позиції, які висвітлено в огляді судової практики», — зазначили у ВС.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді