Судова система України буде більш відкрита для громадян

09:20, 25 липня 2017
Комунікаційний комітет системи правосуддя проведе в п'яти містах України заходи, покликані встановити прямі зв'язки судів з суспільством.
Судова система України буде більш відкрита для громадян
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

21 липня 2017 року відбулося чергове засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя, на якому схвалили Концепцію прямих зв'язків судів з громадськістю, розроблену відповідно до Резолюції Консультативної ради європейських суддів (КРЄС).

За інформацією прес-служби Вищої ради правосуддя, документ розроблений в рамках плану діяльності робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя, в яку входять представники комунікаційних підрозділів різних судових структур. Керівником проекту по розробці Концепції є член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області Т. Д. Суярко.

«Розуміння того, як працює судова система, має, безумовно, просвітницьке значення і має зміцнити суспільну довіру до функціонування судів», — йдеться у висновку №7 (2005) КРЄС «Правосуддя та суспільство».

Так, КРЄС рекомендувала судовим системам різних країн встановлювати прямі зв'язки з суспільством; активно брати участь в просвітницьких і навчальних програмах; популяризувати роботу судової системи через пряму комунікацію з різними соціальними групами суспільства шляхом розробки інформаційно-просвітницьких програм. При цьому кожна програма орієнтована на свою аудиторію — діти дошкільного віку, школярі, студенти, юридична спільнота, неюридичне співтовариство, широка громадськість.

На думку ініціаторів проекту, реалізація Концепції дозволить поширити практику прямих зв'язків в судах, органах і установах системи правосуддя України.

«Відповідно до затвердженого Плану заходів щодо впровадження Концепції на 2017 рік, з метою ознайомлення з документом і існуючим досвідом прямих зв'язків заплановано проведення п'яти заходів в Києві, Харкові, Одесі, Львові, Дніпрі», — йдеться в повідомленні.

До слова, Концепція прямих зв'язків судів з громадськістю була розроблена відповідно до Висновку Консультативної ради європейських суддів (КРЄС) №6 (2004) про справедливий суд в розумні строки і роль судді в судових процесах з урахуванням альтернативних способів вирішення спорів і виводу КРЄС №7 (2005) «Правосуддя та суспільство» та рішенням XIV позачергового З'їзду суддів України від 14 березня 2017 року.

Нагадаємо, в Ужгороді суддям провели семінар з прав людини.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду