Купівля товарів через інтернет: що потрібно знати споживачу

16:05, 16 липня 2022
Володіння певними знаннями щодо діючої нормативно-правової бази дозволить споживачам уникнути певних ризиків.
Купівля товарів через інтернет: що потрібно знати споживачу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як показує практика споживач, купуючи товар через інтернет-магазин, в окремих випадках не може захистити свої права у разі придбання товару, який не відповідає заявленим продавцем характеристикам. Це пов’язано, в першу чергу, з неможливістю встановити особу продавця та його місцезнаходження. Іншої адреси, окрім адреси електронної пошти та номеру телефону на сайті інтернет-магазину, не зазначається, що фактично робить споживача безправним у разі необхідності повернути (відремонтувати) придбаний неякісний товар, зазначає головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

«Також у випадку купівлі товару через Інтернет споживач не має можливості безпосередньо ознайомитись з товаром, фізично доторкнутися до нього, оцінити тип та якість матеріалів, з яких він виготовлений, гамму кольору, аромат. Внаслідок чого в окремих випадках придбаний товар може не відповідати заявленим у інтернет-магазині характеристикам продукції. Користуючись таким становищем, недобросовісні продавці мають можливість не лише реалізувати неякісний чи фальсифікований товар, але й уникати відповідальності.

Однак, володіння певними знаннями щодо діючої нормативно-правової бази в цій сфері дозволить споживачам уникнути певних ризиків.

Так, права споживачів при купівлі товару через інтернет-магазин регулюються статтею 13 Закону України «Про захист прав споживачів». Відповідно до неї перед укладенням договору на відстані продавець (виконавець) повинен надати споживачеві обсяг інформації до моменту замовлення товару. Тому перед купівлею товару в інтернет-магазині обов’язково необхідно звернути увагу на наявність на сайті такої інформації:

▪ найменування продавця (виконавця), його місцезнаходження та порядок прийняття претензії;

▪ основні характеристики продукції;

▪ ціна, включаючи оплату за доставку, та умови оплати;

▪ гарантійні зобов’язання;

▪ інші умови поставки (строк доставки товару або надання послуги тощо);

▪ порядок розірвання договору.

Щоб привернути увагу споживачів та зацікавити своїм товаром в інтернеті, продавець створює сайт або сторінку в соціальній мережі. При цьому покупець не знає, хто є дійсним власником (продавцем) товару. Цю інформацію він може отримати лише за наявності реальних контактних даних (адреса, телефон, вид господарської діяльності). 

Ще один спосіб убезпечити себе від можливих ризиків придбання товару невідповідної якості – оплачувати товар при його отриманні. При попередній оплаті товару продавець опиняється у виграшній ситуації по відношенню до покупця, оскільки він отримав вже свій заробіток, не передавши при цьому товар замовнику. Розрахувавшись за товар, дуже важко на відстані змусити продавця вчасно та добросовісно виконувати свої зобов’язання. При цьому товар може дійти до покупця із значним запізненням або з пошкодженням упаковки. А якщо ви стали жертвою шахраїв з «фейкового» інтернет-магазину, то є велика ймовірність того, що ви можете не побачити як своїх грошей, так і товар.

При оплаті товару при отриманні ви маєте змогу перевірити комплектацію, якість товару, наявність чеку (або іншого розрахункового документа), гарантійного талона для товарів складно-побутової техніки. Іноді вигідніше заплатити дещо більшу ціну, однак мати гарантію того, що товар прийде до вас саме у такому вигляді і в такій комплектації, як ви замовляли.

У більшості випадків інтернет-магазини видають лише документи на здійснення кур’єрських послуг, які не можуть слугувати доказом укладення договору купівлі-продажу між інтернет-магазином і споживачем.

Тому під час придбання товару важливо отримати не лише документ про надання послуги з доставки товару, але і розрахунковий документ (товарний або фіскальний чек, квитанція тощо) або підтвердження оплати товару на електрону пошту. Здійснюючи замовлення у телефонному режимі чи на сайті поцікавтесь, який розрахунковий документ буде надано вам разом з товаром. Пам’ятайте, що певні види технічно-складних побутових товарів підлягають продажу виключно за наявності фіскального чека. Також поцікавтесь щодо гарантії – чи буде надано гарантійний талон та хто буде відповідати у разі виникнення проблемних питань у споживача товару», — сказано у відомстві.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська