Зеленський відповів на петицію щодо заміни в Одесі пам'ятника Катерині ІІ

21:10, 1 серпня 2022
Президент звернувся до Одеської міської ради з проханням розглянути порушені в петиції питання відповідно до компетенції та урахуванням важливості очищення громадського простору від пам'яток імперської та радянської спадщини.
Зеленський відповів на петицію щодо заміни в Одесі пам'ятника Катерині ІІ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У понеділок, 1 серпня, Президент Володимир Зеленський відповів на петицію щодо заміни в Одесі пам'ятника Катерині ІІ на Біллі Геррінгтона.

Президент звернувся до Одеської міської ради з проханням розглянути порушені в петиції питання відповідно до компетенції та з урахуванням важливості очищення громадського простору від пам'яток імперської та радянської спадщини.

Повна відповідь глави держави:

«Відповідь Президента України на електронну петицію № 22/141740-еп "В Одесі замінити пам’ятник Катерині ІІ на пам’ятник американському актору Біллі Геррінгтону», оприлюднену на вебсайті Офіційного інтернет- представництва Президента України 20 травня 2022 року громадянином О.Ю.Матвеєвим

Відповідно до статті 40 Конституції України та статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» мною розглянуто розміщену на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України електронну петицію громадянина О.Ю.Матвеєва «В Одесі замінити пам’ятник Катерині ІІ на пам’ятник американському актору Біллу Геррінгтону».

За результатами розгляду порушеного питання зазначаю про таке.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2004 року № 1181 «Деякі питання спорудження (створення) пам’ятників і монументів» установлено, що пам’ятники і монументи, які споруджуються (створюються) з метою увічнення подій та пам’яті діячів, можуть мати державне або місцеве значення, рішення про спорудження (створення) пам’ятників і монументів державного значення приймається Кабінетом Міністрів України, а місцевого значення – місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

У даному випадку пам’ятник Катерині ІІ («Засновникам Одеси») встановлено відповідно до рішення Одеської міської ради від 4 липня 2007 року № 1401-V «Про комплексну реставрацію та благоустрій Катерининської площі м. Одеси з відтворення її історичного вигляду».

З огляду на викладене та з урахуванням норм Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» я звернувся до Одеської міської ради з проханням розглянути порушені в петиції питання відповідно до компетенції.

Також у листі до Одеської міської ради мною зазначено про важливість захисту національних інтересів, опрацювання питань щодо очищення громадського простору від об’єктів та пам’яток, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Telegram канал Sud.ua
Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду