НБУ презентував концепцію реформування «автоцивілки»

16:42, 6 вересня 2022
Страховому ринку презентовано законодавчі пропозиції до нової редакції ЗУ «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».
НБУ презентував концепцію реформування «автоцивілки»
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Нацбанк повідомляє, що страховому ринку презентовано законодавчі пропозиції до нової редакції ЗУ «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

«Їх головна мета – підвищити рівень захищеності постраждалих у дорожньо-транспортних пригодах та привести механізм захисту громадян у відповідність до вимог законодавства ЄС, зокрема Директиви Motor Insurance 2009/103/ЄС», - сказано у повідомленні.

Що пропонує НБУ?

  1. Поступове збільшення страхових сум.

Упродовж наступних шести-семи років пропонується поступово збільшити страхову суму за шкоду, завдану майну потерпілих, до 1,3 млн євро (зі 160 тис. грн) та до 6,45 млн євро (з 320 тис. грн) – за шкоду, завдану життю та здоров'ю потерпілих.

  1. Удосконалення системи відшкодування збитків, завданих потерпілим.

Пропонується обов'язкове пряме врегулювання страхових випадків для всіх страховиків (зараз добровільно). Страхувальник-постраждалий матиме змогу напряму звертатися до страхової компанії.

  1. Вільне ціноутворення для страховиків.

Планується запровадити ринкові механізми визначення цінової політики страховиками. Страхові компанії самостійно визначатимуть ціни залежно від ризиків, що забезпечить чесну конкуренцію на ринку.

  1. Суттєве оновлення підходів до розрахунку виплат у разі втрати життя та здоров'я.

НБУ пропонує запровадити ануїтетні виплати потерпілим (зараз одноразові).

  1. Посилення гарантійних та інформаційних функцій Моторного (транспортного) страхового бюро України.

Пропонується упорядкувати систему корпоративного управління МТСБУ відповідно до стандартів транспарентності, передбачуваності, збалансованості та відповідальності за ухвалені рішення, а також посилити державний нагляд за його діяльністю з боку НБУ.

Також ми писали, як оформити поліс автоцивілки: інструкція.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області