За найгіршого сценарію із України може виїхати до 5 млн громадян

18:44, 28 вересня 2022
З 24 лютого до 19 вересня з України виїхали близько 8,4 млн людей.
За найгіршого сценарію із України може виїхати до 5 млн громадян
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Через повномасштабне вторгнення РФ з України може виїхати до 5 млн громадян. Про це зазначила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова, передає офіційний сайт НАДС.

 «З 24 лютого до 19 вересня з України виїхали близько 8,4 млн людей. В’їхали за цей час - 7,2 млн. Наразі за кордоном перебувають 1,2 млн людей з України. Вагому частину із них, окрім жінок із дітьми, складають малий прикордонний рух, відрядження, відпустки, виїзд іноземців у перші дня війни, перетин кордонів з метою пільгового ввезення автомобілів, тощо», – сказала вона.

За її словами, окрім 1,2 млн, які вже перебувають за кордоном, Україна може додатково втратити щонайменше 500-600 тисяч людей.

«Натомість максимальна кількість емігрантів може сягнути 5 млн. Цей сценарій стане реальним у випадку затягування війни. За таких умов існує ризик, що після скасування воєнного стану до українок з дітьми почнуть переїздити чоловіки», – сказала Лібарова.

Вона додала, що у світі відбувається жорстка конкуренція за трудові ресурси. Європа старішає сильніше за Україну і компенсує це старіння емігрантами.

«Українці, що виїхали, є добре освіченими, значну їх частину складають діти шкільного і студентського віку. Відтак, якщо ця хвиля емігрантів пробуде у Європі більше року, є ризик, що більшість не повернеться додому», - підкреслила Лібанова.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області