Аномальне явище: у Харкові зафіксували зимову грозу через циклон Erdmute

23:32, 18 грудня 2022
Така погода є аномальною для Харкова у грудні.
Аномальне явище: у Харкові зафіксували зимову грозу через циклон Erdmute
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Ввечері 17 грудня у Харкові зафіксували аномальну зимову грозу. Її спричинив активний полярний холодний фронт південного циклону «Erdmute», попереду якого відбувалося інтенсивне винесення теплого та вологого повітря морського походження. Про це повідомив синоптик Ігор Кібальчич.

За словами синоптика, грозу було зафіксовано над обласним центром о 22:30, після чого вона змістилася у бік Циркунів та Липців.

«Приземна температура повітря на цей час становила +10,6 °С, що набагато вище за кліматичну норму для цієї пори року», – зазначив синоптик.

Він пояснив, що аномальним таке явище є з двох причин:

– факт грозової діяльності у грудні у Харкові зафіксовано вперше за останні щонайменше 25 років;

– гроза була «теплою», тобто виникла на тлі високих температурних показників при виносі повітряної маси середземноморського походження в передній частині висотної улоговини.

«Подібні процеси характерні більше для другої половини осені. Ймовірно, що з урахуванням потепління клімату, у майбутньому язики тепла з півдня ставатимуть більш інтенсивними взимку і супроводжуватимуться низкою метеорологічних явищ, характерних більше для теплого півріччя», – пояснив синоптик.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Яковлєв
    Олександр Яковлєв
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду