Планував продати на інтернет-аукціоні срібний пояс готів ІІІ століття: правоохоронці викрили «чорного археолога»

17:50, 8 лютого 2023
Експерти кажуть, що унікальна знахідка має велику історичну та культурну вагу.
Планував продати на інтернет-аукціоні срібний пояс готів ІІІ століття: правоохоронці викрили «чорного археолога»
Джерело фото gp.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Співробітники департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції вилучили у перекупників «чорної» археології цінну пам'ятку, якому майже 1700 років. Про це повідомив начальник поліції Харківської області Андрій Рубель.

Як зазначає Офіс Генерального прокурора, «чорний археолог» планував продати скарб, виставивши для продажу на інтернет-аукціоні.

За слова Рубеля, вилучений скарб належить до ІІІ століття.

На думку експертів, срібний пояс, знайдений неподалік міста Камʼянець-Подільського, міг належати представнику воєнної еліти південно-скандинавського населення.

«Фахівці Національного музею історії України наголошують, що в державній частині Музейного фонду немає жодного подібного експонату, а аналоги, знайдені на Півночі Європи — найвідоміші експонати в головних музеях Королівств Данія та Швеція.

Знахідка цього скарбу на теренах України цілком відповідає історичним процесам  — саме в другій половині ІІІ ст відбувалися переміщення окремих воєнних груп різних германських народів та міграції цілих племен із території Північної Скандинавії в бік Причорноморʼя через Полісся», – зазначив начальник Харківської поліції поліції.

Окрім срібного пояса було вилучено з незаконного обігу також 787 монет, наконечники від стріл, фрагменти стародавніх прикрас на 450 предметів, що можуть мати історичну та культурну цінність.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва