Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 14 лютого

16:28, 14 лютого 2023
Утворено Міжвідомчу робочу групу з питань гуманітарного розмінування та спрощено імпорт товарів військового призначення.
Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 14 лютого
Фото: kmu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У вівторок, 14 лютого, Кабінет Міністрів України провів засідання під час якого розглянув низку важливих питань. Про це повідомив представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Так, Урядом сьогодні:

— Схвалено проект Закону «Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів». Законопроект визначає основні правові, організаційні та фінансово-економічні засади створення і функціонування в Україні системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів та передбачає регулювання відносин у сфері управління формування та функціонування мінімальними запасами. Положення проекту Закону поширюватимуться на відносини, що виникають у процесі формування, зберігання, фінансування, розкриття, поновлення, використання, заміни та реалізації (продажу) мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, здійснення системи заходів для подолання кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів.

— Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності у вигляді штрафу». Законопроект передбачає встановлення відповідальності субʼєктів ринку нафти та нафтопродуктів за порушення вимог щодо формування, зберігання, використання, заміни, оновлення та реалізації (продажу) мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів у відповідності до вимог ЗУ «Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів».

— Установлено, що на період дії правового режиму воєнного стану акціонерне товариство «Українська залізниця» виконує функції з обліку та контролю залізничного рухомого складу, продукції залізничного призначення. Державній службі з безпеки на транспорті доручено здійснювати контроль за дотриманням вимог безпеки на залізничному транспорті під час ведення АТ «Українська залізниця» відповідного обліку.

— Внесено зміни до ряду постанов КМУ з питань цивільного захисту з метою підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері цивільного захисту в мирний час та в особливий період. Унормовано діяльність складових оновленої структури єдиної державної системи цивільного захисту, урегулювано питання планування її діяльності. Уточнено завдання, права та обовʼязки у сфері цивільного захисту субʼєктів забезпечення цивільного захисту, удосконалено організацію захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, насамперед інженерного, радіаційного і хімічного захисту населення і територій, укриття населення в спорудах фонду захисних споруд цивільного захисту, заходів з евакуації. Удосконалено підготовку керівного складу та фахівців, діяльність яких повʼязана з організацією і здійсненням заходів цивільного захисту.

— Затверджено перелік ділянок надр (родовищ корисних копалин), які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, що надаватимуться у користування шляхом проведення конкурсів на укладення угод про розподіл продукції.

— Покладено на Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури функції із забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, рідких та твердих альтернативних видів палива, енергозбереження та енергоефективності. При цьому за Міністерством енергетики залишено функції із забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері відновлюваних джерел енергії та газоподібних альтернативних видів палива. Установлено, що Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження реалізує державну політику у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, альтернативних видів палива, енергоефективності та енергозбереження.

— Внесено зміни до Положення про єдину державну систему запобігання, реагування і припинення терористичних актів та мінімізації їх наслідків. Розширено перелік заходів, що здійснюються субʼєктами боротьби з тероризмом за рівнем терористичної загрози «жовтий», відповідно до якого такі субʼєкти надають Антитерористичному центру при СБУ сили і засоби для проведення антитерористичної операції та здійснюють інші заходи, спрямовані на попередження, запобігання і припинення терористичної діяльності. Розширено перелік заходів, що здійснюються АТЦ при СБУ за рівнем терористичної загрози «жовтий», відповідно до якого АТЦ при СБУ: розроблятиме або уточнюватиме план проведення антитерористичної операції, визначатиме потребу в силах і засобах, що планується залучити до ї проведення; координуватиме і організовуватиме заходи з попередження і запобігання терористичній діяльності, а також дії підрозділів і сил, які залучаються до здійснення таких заходів; забезпечуватиме залучення всіх або окремих субʼєктів боротьби з тероризмом, а також сили і засоби до проведення антитерористичної операції тощо.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 17.10.2012 N 1031 «Про затвердження Порядку функціонування системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112». Приведено Порядок, зокрема Регламент проходження інформації у системі 112, у відповідність до термінології, визначеної в ЗУ «Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112» та «Про електронні комунікації». Визначено Міністерство внутрішніх справ України відповідальним за створення системи 112.

— Внесено зміни до Положення про Міністерство фінансів України. Доповнено повноваження Мінфіну завданнями щодо: здійснення перевірки достовірності інформації та документів, внесених до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ); забезпечення обробки та захисту персональних даних під час здійснення верифікації та моніторингу державних виплат, а також під час здійснення перевірки достовірності інформації та документів, внесених до ЕСОЗ; розроблення методології визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника, затвердження положення про форму та зміст структури власності юридичної особи та забезпечення їх оприлюднення на офіційному вебсайті Мінфіну; здійснення державного регулювання та нагляду у сфері запобігання та протидії щодо субʼєктів господарювання, які здійснюють торговельну діяльність культурними цінностями та/або надають посередницькі послуги в такій діяльності, та субʼєктів господарювання, що надають посередницькі та/або консультаційні послуги під час здійснення операцій з нерухомим майном щодо надання в оренду нерухомого майна.

— Установлено, що під час проектування і будівництва, відновлення пошкоджених обʼєктів, субʼєкти містобудування зобовʼязані дотримуватися вимог містобудівного законодавства, будівельних норм, нормативних документів, обовʼязковість застосування яких встановлена законодавством, щодо забезпечення доступності і безпеки обʼєктів для маломобільних груп населення, у тому числі осіб з інвалідністю, енергоефективності, укриття населення в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту, інженерно-технічних заходів цивільного захисту, вимог пожежної та техногенної безпеки. Усі товари, зокрема такі, закупівля яких забезпечується за рахунок бюджетних коштів та коштів міжнародних фінансових організацій, у тому числі транспортні засоби, мають враховувати потреби всіх категорій, зокрема маломобільних груп населення. Усі публічні послуги, включаючи послуги з інформування та оповіщення населення, мають бути доступними для всіх категорій, включаючи маломобільні групи населення, а також враховувати потреби осіб з різним рівнем можливостей до комунікації, в тому числі осіб з порушеннями слуху, мови і мовлення, зору, когнітивними порушеннями.

— Утворено Міжвідомчу робочу групу з питань гуманітарного розмінування. Затверджено Положення про робочу групу та її склад.

— Внесено зміни у додаток до постанови КМУ від 24.02.2022 N 153 «Про окремі питання щодо забезпечення здійснення імпорту». Внесено зміни у перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення валютних переказів, з метою недопущення зменшення їх імпорту для забезпечення потреб національних підприємств та їх обʼєднань в умовах військової агресії РФ проти України.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 09.12.2022 N 1378 «Про перелік товарів, на міжнародні передачі (імпорт) яких не поширюється дія Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання» у період воєнного стану на території України» з метою спрощення процедури імпорту в Україну товарів військового призначення для потреб оборони держави.

— Відкрито, з метою впорядкування діяльності міжнародного пункту пропуску через державний кордон України з Республікою Молдова для залізничного сполучення «Серпневе 1», на території залізничної станції Березине міжнародний пункт контролю через державний кордон України «Березине» для залізничного вантажного сполучення з тимчасовим (на період воєнного стану та 90 днів після його припинення або скасування чи до запровадження спільного контролю контрольними органами України та Республіки Молдова на залізничній станції Бесарабʼяска (Республіка Молдова) режимом функціонування і цілодобовим часом роботи.

— Затверджено план заходів до 2024 року щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки. Окреслено заходи для виконання завдань плану та індикатори їх досягнення, а також очікувані результати. Визначено партнерів від інститутів громадянського суспільства та міжнародних організацій.

— Схвалено проект Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Румунії про взаємне визнання документів про освіту. Підписання Угоди сприятиме взаєморозумінню щодо визнання документів про здобуту освіту за різними рівнями, виданих в Україні та Румунії, а також документів про періоди навчання в Україні та Румунії.

— Оновлено склад Ради безбар’єрності.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду