Епіфаній заявив, що монастир у Лаврі не закриватимуть і звернувся до монахів УПЦ МП

19:28, 18 березня 2023
За його словами, буде дві мови богослужінь: давня слов’янська і сучасна українська.
Епіфаній заявив, що монастир у Лаврі не закриватимуть і звернувся до монахів УПЦ МП
Фото: espreso.tv
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Митрополит Київський Епіфаній заявив, що про закриття монастиря у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі не йдеться, а мовою богослужінь буде стародавня слов’янська та українська. Про це він сказав у зверненні 18 березня.

 «У жодному разі не йдеться про закриття цього монастиря, припинення в ньому молитви, богослужінь, чернечого життя. Порівняння нинішніх подій із минулими гоніннями комуністичної влади на церкву загалом і дворазовим закриттям монастиря зокрема, є безпідставною маніпуляцією», — висловився Епіфаній.

Він зазначив, що всі, «хто живе за вимогами канонів і Томосу й відкине беззаконну владу Москви», зможуть продовжити служіння в Лаврі. При цьому він закликав її братію сприяти процесу звільнення від «московського ярма».

«Московська духовна влада в Україні неканонічна, і всі бачать, як Кремль використовує її проти українського народу. Лавра не повинна бути інструментом боротьби проти України, а навпаки — місцем молитви, побожного чернечого життя в дусі отців і подвижників минулого, місцем, яке буде духовно надихати наших співгромадян у ці важкі часи», — зазначив він.

«Відкриваючи монастир у складі Помісної церкви, наш Священний синод звернувся до уряду з проханням надати в Лаврі приміщення для чернечого життя і богослужінь. Це прохання залишається актуальним, і ми наполягатимемо на тому, щоб чернече життя, можливість для щоденної молитви і богослужінь були належним чином забезпечені», — сказав Епіфаній.

Раніше ми писали, що Лавру можуть передати іншій церкві після звільнення від УПЦ МП.

Додамо, Ткаченко назвав умови, за яких монахи зможуть залишитись у Київській лаврі.

Крім того, секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що влада не буде застосовувати жодної сили стосовно священників і ченців Києво-Печерської Лаври, але діятиме згідно з ухваленими нормативно-правовими актами. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді