Українська формула миру і територіальна цілісність: Зеленський повідомив детали переговорів з Сі Цзіньпіном

20:13, 28 квітня 2023
Також під час розмови обговорювалося повернення з рф депортованих дітей, звільнення полонених і забезпечення роботи Чорноморської зернової ініціативи.
Українська формула миру і територіальна цілісність: Зеленський повідомив детали переговорів з Сі Цзіньпіном
Фото: Офіс Президента
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський заявив, що під час телефонної розмови з головою Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном оговорювалися питання реалізації української формули миру, повернення з росії депортованих українських дітей, звільнення полонених, а також забезпечення роботи Чорноморської зернової ініціативи.

Про це глава держави розповів під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів із президентом Словаччини Зузаною Чапутовою та президентом Чехії Петром Павелом у Києві, повідомляє Офіс Президента. 

Зеленський наголосив, що Україна налаштована залучити до реалізації запропонованої формули миру якомога більшу кількість держав із метою тиску на країну-агресора. 

«Щоб до цієї формули або на майданчик обговорення нашої формули було залучено якомога більше країн світу і вони могли б потім тиснути на рф, щоб відновити мир, відновити нашу територіальну цілісність», – зазначив Президент.

Глава держави повідомив, що під час телефонної розмови йшлося про необхідність відновлення суверенітету й територіальної цілісності України в межах кордонів 1991 року та важливість дотримання Статуту ООН.

«Про все це говорили й почули повагу до всіх цих принципів. Я вважаю, що це дуже важливо», – зазначив Зеленський.

Лідери України й Китаю також обговорювали питання повернення українських полонених і майже 20 тисяч дітей, депортованих російськими окупантами.

«Є моменти, у яких ми повинні підключати всіх, кого можемо, різні країни світу, щоб вони тиснули на агресора й терориста – рф, яка викрала стільки наших дітей», – сказав Президент.

За словами глави держави, під час телефонної розмови із Сі Цзіньпіном ішлося про загрози блокування чорноморського зернового коридору.

«До війни ми були, напевне, найбільшим експортером зерна в Китай. І тому росія, коли вона блокує це. Мені здається, всі зацікавлені країни повинні тиснути на рф, щоб не було блокування цього коридору», – зазначив він.

Крім того, під час спілкування з лідером КНР Президент наголосив на неприпустимості постачання зброї країні-агресору з боку будь-яких держав світу.

«Україна хотіла б, щоб усі держави розуміли ризики постачання будь-яких видів зброї для росії. Я почув позитивну відповідь у цьому сенсі», – розповів Зеленський.

Раніше ми писали, що Зеленський 26 квітня провів переговори телефоном з лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді