Куратору катувань у Балаклії з позивним «Граніт» повідомили про підозру

19:17, 13 травня 2023
Російському окупанту заочно повідомлено про підозру.
Куратору катувань у Балаклії з позивним «Граніт» повідомили про підозру
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

 Правоохоронці заочно повідомили про підозру 46-річному російському військослужбовцю у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України), передає Харківська обласна прокуратура.

За даними слідства, підозрюваний був військовим комендантом у Балаклії — міста, яке перебувало в піврічній окупації рф.

«Він підписував накази та інструкції, якими дозволяв російським військовослужбовцям проводити незаконні затримання та катувати цивільних.

Військовий комендант визначив такі підстави «затримання» мирних мешканців, як участь особи у зоні проведення АТО, наявність родичів військовослужбовців, висловлювання проукраїнської позиції тощо.

Про кожен факт затримання черговий по військовій комендатурі повідомляв підозрюваному, який у свою чергу неодноразово особисто проводив допити цивільних осіб, здійснюючи на них значний психологічний тиск.

Торік у квітні військовий комендант наказав своїм підлеглим затримати місцевого мешканця, який активно висловлював проукраїнську позицію. Окупанти викрали чоловіка, надівши на його руки кайданки, а на голову — мішок, та привезли до катівні, перед цим побивши по обличчю. Після цього російські військові привели чоловіка на «допит» до військового коменданта. Той поклав на стіл пістолет, направивши його ствол у бік, потерпілого та наказав розповідати всю інформацію про своє життя.

Чоловіка тримали у камері катівні 21 день за відсутності достатньої кількості продуктів харчування та води, без свіжого повітря, ліжка та елементарних санітарних умов», — сказано у повідомленні.

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваного у розшук.  

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду