В Україні стартує пілотний проєкт, який передбачає зміни підходів до проведення розслідувань за участі дітей

19:03, 2 червня 2023
Загалом ідеться про комплексний супровід неповнолітньої особи на всіх етапах кримінального провадження і виконання судового рішення – до поновлення прав.
В Україні стартує пілотний проєкт, який передбачає зміни підходів до проведення розслідувань за участі дітей
Фото: life.pravda.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Україні стартував пілотний проект з імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини. Про це повідомляє Мінсоцполітики.

До впровадження даного проєкту залучені Мінсоцполітики, Офіс Генерального прокурора, Міністерство внутрішніх справ та Міністерство юстиції.

Зазначається, що всі учасники проекту, у межах повноважень та компетенцій, працюватимуть над зміною підходів до проведення досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень за участі дітей.

Проект, що реалізовуватиметься у декількох регіонах країни, має на меті забезпечення корекції поведінки, відновлення та реабілітацію неповнолітніх та їх близьких.

Передбачене невідкладне проведення досудового розслідування у кримінальних провадженнях за участю дітей,  долучення спеціально підготовлених слідчих і прокурорів.

Загалом ідеться про комплексний супровід неповнолітньої особи на всіх етапах кримінального провадження і виконання судового рішення – до поновлення прав. До цього процесу залучатимуться психологи, представники ювенальної превенції, служби у справах дітей та центри надання соціальних послуг.

Наразі служби у справах дітей та центри надання соціальних послуг відіграють  важливу роль в системі правосуддя, дружнього до дитини. Вони  працюють з дітьми, які скоїли правопорушення, постраждали від злочинів або були свідками злочинів, надають підтримку їхнім родинам. У разі, коли батьки є частиною загрози для дитини,  шукають для дитини нових опікунів або прийомних батьків, які здатні стати підтримкою для дитини і піклуватися про неї.

Участь Мінсоцполітики в пілоті передбачає, зокрема, розробку:

– проекту державного стандарту надання послуги соціально-психологічної реабілітації для неповнолітніх, які є підозрюваними, обвинуваченими у вчиненні кримінального правопорушення

– рекомендацій для працівників служб у справах дітей із роботи з дітьми, які стали жертвою кримінального правопорушення, надання їм необхідної комплексної допомоги, у тому числі психологічної, медичної, безоплатної правової

– алгоритму залучення як законного представника неповнолітньої особи попередньо визначеного органом опіки та піклування представника, який прийшов спеціалізоване навчання.

За успішності пілотного проекту, його результати будуть масштабовані на всю країну.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді