Підрив Каховської ГЕС готувався рф на законодавчому рівні, – радник Зеленського

16:19, 13 червня 2023
У Зеленського вказують на постанову, ухвалену російською владою за кілька днів до катастрофи: вона може стати доказом причетності росії до підриву ГЕС.
Підрив Каховської ГЕС готувався рф на законодавчому рівні, – радник Зеленського
Фото: ukrinform.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Руйнування греблі Каховської ГЕС готувалося рф на законодавчому рівні. Про це сказав радник Президента України з економічних питань Олег Устенко в коментарі виданню Newsweek.

За словами Устенко, за кілька днів до руйнування дамби Каховської ГЕС було ухвалено постанову уряду рф, яка може стати переконливим доказом причетності росії до цієї катастрофи.

Мова йде про ухвалену російською владою 30 травня постанову, спрямовану на «забезпечення безпеки гідротехнічних споруд» на території Донецької та Луганської областей, на Херсонщині та Запоріжжі, які вона оголосила анексованими торік у вересні.

Документ передбачає, що до 1 січня 2028 року забороняється розслідування аварій на гідротехнічних спорудах, що сталися внаслідок воєнних дій, диверсій і терористичної діяльності. Постанову підписав прем'єр-міністр рф Михайло Мішустін, вона набула чинності з дня опублікування.

У Зеленського вважають, що ухвалення постанови за кілька днів до руйнування дамби не може бути простим збігом.

«Звичайно, збіги трапляються. Але, коли російський уряд ухвалює спеціальну постанову про особливий режим на особливих територіях у разі особливих аварій на гідротехнічних об'єктах, це має підозрілий вигляд», – зазначив радник Президента України.
«Схоже, що це може бути доказом, коли постанова була підписана російським Прем'єр-міністром 30 травня й набула чинності наступного дня. А через тиждень сталася найбільша гідроенергетична катастрофа на Херсонщині», – додав він.

Олег Устенко звернув увагу, що атака на Каховську ГЕС сталася точно так, як були описані «нещасні випадки» в офіційному документі, пов'язаному з постановою.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська