НАЗК внесло найнебезпечніші сервіси Yandex до переліку кандидатів на санкції

12:27, 5 жовтня 2023
Сервіси Yandex потрапили до переліку кандидатів на санкції як один з важелів російської пропаганди.
НАЗК внесло найнебезпечніші сервіси Yandex до переліку кандидатів на санкції
Джерело фото: Alliance For Securing Democracy
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції включило ряд дочірніх компаній Yandex до списку кандидатів на санкції. Ці компанії активно працюють в росії, сплачуючи значні податки до державного бюджету росії. Окрім цього, сервіси Yandex вже давно фігурують в російській пропаганді та підтримують тісний зв'язок з федеральною службою безпеки, надаючи їй доступ до приватних даних користувачів. Про це повідомили в НАЗК.

Важливо зауважити, що йдеться не про одну конкретну компанію Yandex, а про різноманітні сервіси, як внутрішньо-російські, так і міжнародні. Співзасновник Yandex Аркадій Волож був включений до санкційних списків Європейського Союзу у червні 2022 року через фінансову підтримку російського уряду. Однак у серпні 2023 року він вперше засудив війну проти України та звернувся до Євросоюзу із проханням скасувати санкції і відновити роботу позаросійських сервісів Yandex, таких як Yangoo.

Докладніше про небезпеку сервісів Yandex:

  • «Яндекс-пошук» пропагує інформацію, яка відповідає алгоритмам, налаштованим на видачу кремлівських поглядів та виключає критику влади або правдиву інформацію про війну проти України.
  • «Яндекс-гроші» на 75% належить російському Сбербанку та має доступ до даних про онлайн-переміщення грошей користувачів.
  • «Яндекс-їжа» та «Яндекс-таксі» мають інформацію про домашні та робочі адреси клієнтів, розклади їх роботи та переміщення протягом дня, а також адреси шкіл та дитячих садків, звідки беруть своїх дітей клієнти.
  • «Яндекс-карти» та «Яндекс-навігатор» можуть надавати російським військовим дані про рух військової техніки та режимні об'єкти на території України.

Національне агентство вже подало пропозиції щодо застосування санкцій проти компаній Yandex до Служби безпеки України та інших відповідальних органів. Цю інформацію надав Громадській організації «Запорізький центр розслідувань».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду