МОЗ розширило перелік фахівців, які можуть проводити переливання донорської крові

16:05, 13 жовтня 2023
До нього додались 26 лікарських спеціальностей.
МОЗ розширило перелік фахівців, які можуть проводити переливання донорської крові
Зображення: freepik.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Україні розширили спектр фахівців, які можуть проводити трансфузію донорської крові. До переліку додались ще 26 лікарських спеціальностей, переважно хірургічного профілю. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Раніше переливати кров, згідно з кваліфікаційними характеристиками, мали право лише лікарі-анестезіологи та лікарі-трансфузіологи. В постанові ж Кабінету Міністрів, яка врегульовує механізм забезпечення донорською кров’ю фронту, зазначено, що всі, хто не має відповідного фаху, зобов’язані пройти навчальну програму від Центру трансплант-координації, пояснюють у МОЗ.

«Відтак Міністерство охорони здоров’я затвердило зміни до кваліфікаційних характеристик лікарів, які відтепер повинні мати знання та вміння щодо переливання крові та її компонентів. Ця вимога додана до кваліфікаційних характеристик лікарів, які в своїй практиці стикаються з хірургічними втручаннями та невідкладними станами пацієнтів – хірургів, травматологів, комбустіологів тощо. Це, зокрема, дозволить лікарям зазначених спеціальностей, які вибрали боронити нашу країну та вступити до лав ЗСУ, використовувати кров та її компоненти для порятунку наших бійців на передовій. Без зволікань та зайвої бюрократії. Аналогічним чином це працюватиме й у прифронтових госпіталях», - пояснили у Міністерстві.

Разом з тим, змінилися кваліфікаційні вимоги до отримання спеціалізації з «Трансфузіології». Тепер лікарі ширшого спектра спеціальностей зможуть її отримати, зазначили у МОЗ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області