Кулеба про ідею створити фонд НАТО на 100 млрд для України: зараз шансів на це – нуль

17:28, 4 квітня 2024
Дмитро Кулеба вважає, що в нинішній моделі фінансування – шансів у цієї ініціативи нуль, бо зараз країни не можуть зібрати навіть 500 мільйонів доларів.
Кулеба про ідею створити фонд НАТО на 100 млрд для України: зараз шансів на це – нуль
Фото: Getty Images
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше повідомлялося, НАТО розробляє забезпечення п’ятирічного пакету військової допомоги для України на суму до $100 мільярдів.  

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що наразі в НАТО не має наявних інструментів, щоб надати країні 100 млрд євро допомоги протягом 4 років, передає «Радіо Свобода».

Він нагадав, що зараз НАТО намагаються зібрати 500 мільйонів доларів на рік на пакет допомоги.

«Тобто в нинішній моделі фінансування – шансів у цієї ініціативи нуль, бо вони 500 мільйонів не можуть зібрати, а так їм треба буде 20 мільярдів збирати. В нинішній моделі. Але, якщо вдасться вирахувати форму участі кожного в обов’язковому порядку у фінансуванні, тоді ця ідея має право на існування і шанс на реалізацію», – пояснив український міністр.

За його словами, ідея генсека НАТО Єнса Столтенберґа полягає у тому, що потрібно знайти формулу, за якою Україні допомагатимуть не просто добровільно на двосторонній основі, а колективно.

«Тому що зараз ситуація яка – коли Єнс каже, що 90% допомоги Україні іде з країн НАТО – це правда. А якщо взяти список країн НАТО, то ці дев’яносто відсотків розподіляються між ну дуже-дуже маленькою кількістю союзників. Тому він і каже: давайте по-чесному розподілимо, щоб всі системно зробили свій внесок відповідно до свого бюджету і своїх можливостей», – додав Кулеба.

Нагадаємо, за словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, країни-члени наразі тільки дискутують щодо формату створення нового фонду підтримки України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України