«Ми повинні підготуватися до життя в холоді та темряві», — українські чиновники в коментарі FT

11:12, 5 червня 2024
Секретар РНБО Литвиненко зазначив, що Україна намагається збільшити використання зелених технологій, але вони потребують іноземних інвестицій.
«Ми повинні підготуватися до життя в холоді та темряві», — українські чиновники в коментарі FT
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як заявив міністр енергетики Герман Галущенко, дії агресора завдали значних збитків для електроенергетики України. Один український урядовець у коментарі «Financial Times» заявив, що «нам слід готуватися до життя в холоді та темряві».

«Це наша нова норма», — сказав другий чиновник, показуючи за вікном на темряву, яка опустилася на Київ під час нещодавнього аварійного відключення електроенергії.  

«Якщо не вживати заходів, згідно з нашим моделюванням, то, ймовірно, у населення в січні буде лише дві-чотири години електроенергії [на добу]», — вважає Борис Додонов, керівник відділу досліджень енергетики та клімату Київської школи економіки.

Мета рф, схоже, полягає в тому, щоб зробити життя українців непридатним, заявив «Financial Times» секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко. Він описав плани зі створення «децентралізованої енергетичної системи», яка базується на більшій кількості міні-електростанцій, які були б менш вразливими до атак росії. 

Секретар РНБО зазначив, що Україна намагається збільшити використання зелених технологій, таких як сонячні панелі та вітрогенератори, але вони потребують іноземних інвестицій, які важко отримати, враховуючи профіль ризиків України.

До повномасштабного вторгнення внутрішнє виробництво електроенергії в Україні становило близько 55 гігават, що було одним із найбільших показників у Європі. Тепер, як повідомили чиновники, потужність впала нижче 20 ГВт через бомбардування або окупацію об'єктів.

Як писала «Судово-юридична газета», Кабмін підвищив тариф на електроенергію для населення: скільки доведеться платити з 1 червня.

Заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук пояснила, чому підвищили тариф на електроенергію та зазначила, що ринкова вартість світла має складати 7,5 грн/кВ.

За її словами, додаткові кошти, які отримають енергетики після підвищення тарифу на електроенергію для населення, спрямують на ремонти та відновлення генерації державними компаніями.

Також вона пояснила, що нова тарифікація постачання електроенергії населенню дозволить «продовжити ремонтну кампанію в енергетиці, аби максимально підготувати енергосистему до зими».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду