Сертифіковані оператори зможуть забронювати 100% саперів, які розміновують території

18:29, 25 червня 2024
Уряд розширив можливості сертифікованих операторів для гуманітарного розмінування.
Сертифіковані оператори зможуть забронювати 100% саперів, які розміновують території
Джерело фото: ukrinform
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про розширення можливостей для сертифікованих операторів протимінної діяльності. Тепер вони матимуть змогу бронювати на 100% склад своїх груп або відділень, які безпосередньо займаються розмінуванням територій. Це рішення стосується підприємств, установ і організацій, які виконують важливу роль у забезпеченні безпеки населення та поверненні забруднених мінами земель у економічний оборот.

За словами заступника Міністра економіки Ігоря Безкаравайного, гуманітарне розмінування стає одним із пріоритетних завдань для Уряду та міжнародних партнерів. Нове регулювання передбачає можливість бронювання лише фахівців з розмінування, які входять до складу сертифікованих операторів і здійснюють такі види діяльності як нетехнічне та технічне обстеження, очищення, інспектування та контроль якості.

Важливою особливістю нововведення є можливість бронювання цивільних фахівців, які пройшли базову підготовку і володіють необхідними навичками для безпечного пошуку та нейтралізації вибухонебезпечних предметів на території.

Однак бронювання може бути скасоване, якщо оператор не здійснюватиме роботи з гуманітарного розмінування протягом півроку. На даний момент в Україні сертифіковано 42 оператори протимінної діяльності, а процес сертифікації триває для ще 53 організацій, із яких 31 є урядовими. У травні цього року до робіт з гуманітарного розмінування було залучено близько 2 тисяч фахівців, ще 1,9 тисячі займалися оперативним реагуванням.

Нагадаємо, очільник МВС Ігор Клименко повідомив, що 90% рятувальників та поліцейських буде заброньовано.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що петиція до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення бронювання від мобілізації для всього особового складу пожежної охорони, служби надзвичайних ситуацій, оперативно-рятувальної служби та інших працівників цивільного захисту набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Валентин Шроль
    Валентин Шроль
    суддя Київського апеляційного суду
  • Сергій Колоколов
    Сергій Колоколов
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Олег Гончарук
    Олег Гончарук
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Микола Гнатовський
    Микола Гнатовський
    суддя Європейського Суду з прав людини від України