В Угорщині відкриють першу українську школу

16:01, 2 липня 2024
Зеленський і Орбан затвердили плани відкриття української школи в Угорщині.
В Угорщині відкриють першу українську школу
Фото ілюстративне
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погодили відкрити першу українську школу на території Угорщини, що стане важливим кроком у співпраці між країнами. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на заяви обох лідерів.

«Сьогодні ми з паном прем’єр-міністром Орбаном обговорили усі найбільш принципові питання наших сусідських відносин: торгівлю, транскордонну співпрацю, енергетичні питання, говорили сьогодні про гуманітарну сферу, все те, що стосується життя наших людей і в Україні, і в Угорщині. Зокрема, обговорили відкриття першої української школи в Угорщині. Пан прем’єр-міністр запевнив у підтримці такого проєкту», – зазначив Зеленський під час зустрічі з журналістами.

З свого боку Віктор Орбан підтвердив, що Угорщина готова фінансувати відкриття української школи і підтримує ініціативу Президента України. «На території України проживає традиційно угорська національна меншина. Ми сподіваємося на те, що і тут будуть вирішені питання. Я бачу добрі шанси на це», – заявив прем’єр-міністр.

Щодо українців в Угорщині – з прибуттям у країну багатьох біженців виник цілий ряд питань.

«Ми повинні дбати про них. Вони повинні мати можливість працювати, жити в безпеці, забезпечити відповідну школу для своїх дітей... Тому я з великою радістю почув про ініціативу пана Президента щодо відкриття української школи в Угорщині», – зазначив Орбан.

Згідно з узгодженими планами, українська школа в Угорщині буде допомагати українській громаді зберігати свою мову та культуру, а також сприятиме зміцненню дружніх взаємовідносин між народами обох країн.

Нагадаємо, під час зустрічі Віктор Орбан запропонував Володимиру Зеленському подумати про «припинення вогню для початку переговорів з рф». А також прем'єр-міністр Угорщини заявив, що хоче «підписати глобальну двосторонню угоду про співпрацю з Україною».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Іван Калаур
    Іван Калаур
    заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Дмитро Лубінець
    Дмитро Лубінець
    уповноважений Верховної Ради України з прав людини
  • Володимир Бевзенко
    Володимир Бевзенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Володимир Сопрун
    Володимир Сопрун
    суддя Вінницького апеляційного суду
  • Ірина Огренич
    Ірина Огренич
    суддя Київського районного суду м. Одеси