Український правозахисник та військовий Максим Буткевич звільнений з російського полону

15:46, 19 жовтня 2024
Максим Буткевич повернувся додому з російського полону.
Український правозахисник та військовий Максим Буткевич звільнений з російського полону
Джерело фото: ZMINA
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Український правозахисник, журналіст і військовослужбовець Максим Буткевич повернувся додому з російського полону. Про це 18 жовтня повідомив Центр прав людини Zmina, посилаючись на батька Буткевича. «Вітаємо співзасновника Центру прав людини ZMINA вдома», — йдеться у заяві.

У березні 2023 року Буткевича засудили на окупованих територіях Донецької та Луганської областей до 13 років колонії суворого режиму за нібито обстріл житлового будинку в Сєвєродонецьку, що призвів до поранення двох цивільних осіб. Йому інкримінували «порушення правил війни». Однак українські журналісти встановили, що 4 червня 2022 року, в день інциденту, він не був на Донбасі. Міністерство закордонних справ України назвало цей «вирок» незаконним і нікчемним.

22 серпня перший апеляційний суд загальної юрисдикції в Москві залишив без змін рішення про ув’язнення українського правозахисника. Буткевич пішов захищати Україну на початку березня 2022 року і з того часу перебував у полоні, щонайменше з 24 червня 2022 року, коли російські пропагандисти опублікували відео його допиту. У серпні Міністерство оборони рф підтвердило, що утримує Буткевича в полоні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вячеслав Россолов
    Вячеслав Россолов
    суддя Східного апеляційного господарського суду
  • Руслан Лідовець
    Руслан Лідовець
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді