Трагедія МН17: як вручали підозри головним фігурантам справи

11:10, 10 марта 2020
Суддя у справі MH17 у Нідерландах розповів, як вдалося вручити повістки всім чотирьом підозрюваним.
Трагедія МН17: як вручали підозри головним фігурантам справи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Головуючий суддя у справі катастрофи «Боїнга» MH17 Хендрік Стейнгейс заявив, що усі четверо підозрюваних знали про проведення судового засідання в Нідерландах та отримали повістки до суду. Водночас РФ підтвердила лише один позов до суду. Про це повідомляє «Європейська правда».

Так, 9 березня у Схіпхолі почалися судові слухання справи щодо катастрофи авіалайнера «Малайзійських авіаліній». Обвинувачення висунуті проти трьох громадян Росії – Сергія Дубинського, Ігоря Гіркіна та Олега Пулатова, а також громадянина України Леоніда Харченка.

Одному з них – Олегу Пулатову повістку вручили офіційними каналами. 23 січня Росія повідомила, що Пулатов з’явився в суді Ульяновська і йому була передана в рук повістка, розповів суддя Хендрік Стейнгейс.

Цей колишній російський військовий представлений у суді в Нідерландах групою адвокатів.

Двоє інших росіян, Дубинський та Гіркін, були викликані до суду за місцем реєстрації, але на засідання не з’явилися, а Харченко проживає у непідконтрольному владою України Донецьку. Однак міжнародна слідча група змогла переконатися, що всі троє отримали виклики, проконтролювавши це через соцмережі та месенджери.

Так, голова розвідки «ДНР», ветеран ГРУ РФ Сергій Дубинський «Хмурий» намагався сховатися від слідчої групи, але залишив у Інтернеті сліди того, що він в курсі про суд. Окрім офіційної повістки, йому надіслали повідомлення через WhatsApp, на Skype, у Facebook. У WhatsApp повідомлення були переглянуті, емейл із повісткою – відкритий, розповів суддя Стейнгейс.

«З ним також зв’язалися телефоном. Чоловік відповів, що він не Дубинський, і більше не брав слухавку, але експерти визначили, що це голос Дубинського, використавши інші записи його розмов», – зазначив головуючий суддя.

Спроба доставити повістку за адресою реєстрації Ігоря Гіркіна «Стрєлка» в Москві показала, що там живе літня жінка і, за даними сусідів, жоден чоловік тут не з’являвся. Запити, надіслані на Skype та e-mail, лишилися без відповіді. Але згодом колишній ватажок бойовиків «ДНР» Гіркін сам виконав роботу слідчих, підтвердивши, що знає про дату і місце суду. Це він зробив у заяві для російської агенції «Інтерфакс».

«Гіркін, як стверджується, заявив «Інтерфаксу», що він не з’явиться в суді, і запевнив, що він не причетний до збиття літака… і він не визнає юрисдикцію суду», – повідомив суддя Стейнгейс.

Бойовику «ДНР» Леоніду Харченку «Кроту» слідчі у справі МН17 також надсилали повідомлення про місце і дату суду через різні месенджери, та зрештою змогли дістати його через мережу «Вконтакте», куди йому надіслали особисте повідомлення.

«Лінк на повідомлення про суд був відкритий 19 липня з IP-адреси в Донецьку. 20 липня профіль був видалений з мережі ВК», – повідомив суддя.

На думку прокуратури, це є достатнім, щоби вважати, що підсудні були повідомлені про процес і добровільно не з’явилися на нього, що дає можливість проводити слухання без їхньої участі.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Служба безпеки України оголосила в розшук Володимира Цемаха, фігуранта справи МН17.

Також ми писали, що відомі імена підозрюваних у катастрофі МН17

До того ж відомо, що суд над підозрюваними у збитті малайзійського «Боїнга» розпочнеться 9 березня 2020 року.

Крім того, Росія перешкоджала слідству у справі MH17.

А ще відомо, що фігурантами справи пред'являть звинувачення за двома пунктами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва