Виключення України із «зеленого» списку ЄС: у МЗС пояснили деталі

11:00, 19 октября 2021
ЄС вже суттєво скоротив перелік країн із «зеленої зони».
Виключення України із «зеленого» списку ЄС: у МЗС пояснили деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У разі зростання показників захворюваності на COVID-19 в Україні ЄС може ухвалити рекомендацію про виключення нашої держави зі списку країн, громадяни яких можуть здійснювати несуттєві поїздки до Євросоюзу. Брюссель переглядає список країн щодватижні та коригує його в залежності від розвитку епідемічної ситуації. Деталі пояснив речникк МЗС Олег Ніколенко.

ЄС поки не ухвалював формального рішення щодо виключення України із «зеленого» списку країн.

Епідемічна ситуація погіршується не лише в Україні. За останні тижні Євросоюз вже суттєво скоротив перелік країн із «зеленої зони». Деякі країни ЄС почали посилювати карантинні заходи для своїх громадян.

За словами Олега Ніколенка, важливо розуміти, що:

  1. У разі ухвалення, рішення ЄС про виключення України із «зеленої зони» не скасовує безвіз, воно лише вводить тимчасові обмеження на несуттєві (туристичні) поїздки задля протидії поширенню коронавірусної хвороби. Рішення так само може бути пізніше переглянуте під час наступного оновлення списку в разі, якщо епідемічна ситуація покращиться.
  2. У разі ухвалення, рішення ЄС не встановлює автоматично нові правила перетину кордону, а лише надає рекомендацію державам-членам Євросоюзу. Остаточне рішення про дозвіл чи обмеження того чи іншого типу поїздок громадян України кожна держава-член ЄС ухвалює окремо на національному рівні. Досвід деяких наших сусідів, які у попередні тижні вже були виключені із «зеленого списку» ЄС, демонструє, що не слід очікувати тотального закриття кордонів як торік.
  3. Актуальна інформація про умови в'їзду громадян України до кожної окремої країни ЄС та інших країн світу доступна на інтерактивній карті МЗС України. Вона оновлюється в режимі реального часу. Перед поїздкою обов'язково перевіряйте умови в’їзду до своєї країни призначення.

Також «Судово-юридична газета» писала, що прикордонники України почали проводити електронну перевірку COVID-сертифікатів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва