Про кримінальну відповідальність за ухилення від сплати штрафу

14:44, 28 сентября 2017
Звертаємо увагу на те, що з 5 по 8 жовтня 2016 року була відсутня кримінальна відповідальність за ч.1 ст. 389 КК України.
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відповідно до змін, внесених Законом України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 року №1404-VIII, який набрав чинності 05.10.2016 року, диспозицію ч.1 ст.389 КК України викладено в такій редакції: «Ухилення від позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю особою, засудженою до такого виду покарання», тобто виключено відповідальність за ухилення від сплати штрафу.

В подальшому Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених» від 07.09.2016 року, який набрав чинності 08.10.2016 року, знову встановлено кримінальну відповідальність за ухилення засудженого від сплати штрафу.

Згідно з вимогами п.4 ч. 1 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у разі, якщо набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою.

Відповідно до п.4 ст.5 КК України, якщо після вчинення особою діяння, передбаченого цим Кодексом, закон про кримінальну відповідальність змінювався кілька разів, зворотну дію в часі має той закон, що скасовує злочинність діяння, пом‘якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи.

Проте, на жаль, суди не завжди звертають увагу на зазначені норми Закону.

З практики, один з місцевих судів Львівської області 18.10.2016 року, не звернувши увагу на декриміналізацію діяння, взяв до уваги повне визнання вини обвинуваченого та за відсутності захисника ухвалив обвинувальний вирок.

У цій справі  увагу на відсутність кримінальної відповідальності звернув Вищий спеціалізований суд України в ухвалі від 11.05.2017 року, скасовуючи ухвалу апеляційного суду Львівської області про відмову у відкритті апеляційного провадження.

В подальшому на новому розгляді 15.09.2017 року апеляційний суд Львівської області скасував незаконний вирок суду першої інстанції та закрив провадження.

Адвокат Сергій Острик, м. Червоноград

Ухвала ВССУ.

Остаточна ухвала апеляційного суду.


Блог отражает исключительно точку зрения автора. Текст блога не претендует на объективность и всесторонность освещения темы, о которой идет речь.

Мнение редакции «Судебно-юридической газеты» может не совпадать с точкой зрения автора. Редакция не несет ответственность за достоверность и толкование приведенной информации и выполняет исключительно роль носителя.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва